Τον Δεκέμβριο του 1999 ανακηρύχθηκε η 25η Νοεμβρίου ,από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σήμερα 23 χρόνια μετά, η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να αφο ρά εκατομμύρια γυναίκες με αποκορύφωμα το γεγονός να έχουμε καθιερώσει ως κοινωνία τον όρο γυναικοκτονία, με ανησυχητικές αυξητικές τάσεις του φαινομένου.
Εκτός από τη φυσική βία, πάρα πολλές γυναίκες και στη Χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεχίζουν να υφίστανται συμβολική, κοινωνική και σεξιστική βία. Η έμφυλη βία πολλές φορές παραμένει κρυμμένη στις πιο ευυπόληπτες εκφάνσεις της ζωής. Στο γραφείο, στις επαγγελματικές συναναστροφές, ακόμα και στον λαμπερό κόσμο του θεάματος, η βία του εργοδότη, η βία των στερεοτύπων, η βία της παρενόχλησης είναι παρούσα παντού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί ότι η μάχη για την εδραίωση της πραγματικής ισότητας των φύλων αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Για να εξαλειφθεί όμως , η έμφυλη βία μια για πάντα, πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση και η νομοθεσία και να αλλάξουν τα κοινωνικά πρότυπα. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί προϋπόθεση για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι γυναίκες κέρδισαν τη θέση τους στις σύγχρονες κοινωνίες με πολλούς συλλογικούς και ατέλειωτους προσωπικούς αγώνες. Δεν υπάρχει θέση στην κοινωνία ακόμη και στα πιο ανδροκρατούμενα επαγγέλματα που να μην έχουν διαπρέψει με τόλμη και αξιοπρέπεια. Αξίζουν τον σεβασμό, την κατανόηση και την φροντίδα όλων μας ,για μια κοινωνία πολιτισμένη και προοδευτική. Η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είναι ένα έγκλημα και πρέπει να καταγγέλλεται.
Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.