Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» και η λίμνη της Δοϊράνης στους νικητές του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» της δημιουργού Ασημίνας Προέδρου και ο νομός Κιλκίς έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, καθώς σε έναν από τους βασικούς ρόλους βλέπουμε και τη… λίμνη της Δοϊράνης.

Μολονότι εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη, η «ριγμένη» για τους περισσότερους Κιλκισιώτες Δοϊράνη, κέρδισε στα σημεία. Ο ανεπιτήδευτος φυσικός διάκοσμος με το υδάτινο στοιχείο, τις πλάβες και τις καλαμιές, η άγρια ομορφιά και η υποβλητική ατμόσφαιρα του τοπίου και της λίμνης, συνέθεσαν το ιδανικό κινηματογραφικό σκηνικό και «κούμπωσαν» άψογα στο σενάριο της ταινίας.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια ελληνική οικογένεια στην επαρχία, σ’ ένα παραλίμνιο χωριό στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, με έναν πατέρα απεγνωσμένο από τα χρέη, μια μάνα της «εκκλησίας» και μια κόρη η οποία προσπαθεί να ορίσει τη ζωή της μέσα σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή που υποστήριξε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διευκολύνοντας εν μέσω πανδημίας την πραγματοποίηση μεγάλου μέρους των γυρισμάτων στη λίμνη Δοϊράνη και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Στο φετινό 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία απέσπασε συνολικά έξι βραβεία:

-Ειδική Μνεία «Meet the Neighbors».

-Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

-Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας (πρεμιέρα) από την Διεθνή Ομοσπονδία των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

-Το πρώτο Βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

-Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) που απονέμεται σε ταινία Έλληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη, απονεμήθηκε εξ ημισείας στην Ασημίνα Προέδρου για την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές και τον Σπύρο Ιακωβίδη για την ταινία Black Stone.

-Το βραβείο Best Location Award της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απονεμήθηκε στον location manager της ταινίας Γιώργο Μπαμπανάρα.

Η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδος, Γερμανίας και Βορείου Μακεδονίας. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε τρεις νομούς της Ελλάδας -Αττική, Βοιωτία και Κιλκίς- και σε δύο χώρες -Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου

Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Πασχάλης Τσαρούχας.

Φωτογραφίες: Argonauts Productions



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.