Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Δήλωση Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Υπογράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς  
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι σημαντικό να σταθούμε στο ρόλο της πρόληψης και της φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα των γυναικών.

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια της πανδημίας επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα και πολλαπλά: ανέλαβαν ρόλους φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, βίωσαν σε μεγάλο βαθμό συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και – ως αποτέλεσμα - συχνά παραμέλησαν την φροντίδα της προσωπικής τους υγείας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι μαστογραφίες και οι υπέρηχοι στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού ελέγχου μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50% στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας.

Σήμερα, η επίπτωση της παραμέλησης του προληπτικού ελέγχου έχει αρχίζει να γίνεται εμφανής, με σημαντική αύξηση των διαγνώσεων (περίπου 40% σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Άλμα Ζωής) που συχνά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Είναι σημαντική λοιπόν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών - ακόμα και αυτών που ζουν στις πιο απομακρυσμένες/ ακριτικές περιοχές – προκειμένου να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο. Να θυμίσουμε ότι η δωρεάν, καθολική πρόσβαση όλων των γυναικών σε σύγχρονες ψηφιακές μαστογραφίες είναι διαθέσιμη από το 2017 μετά από αίτημα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και άλλων 45 βουλευτριών που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, όπως έγραψε και ο Πρόεδρός μας Α. Τσίπρας «οφείλουμε να δεσμευτούμε σε μία ολιστική πολιτική για τον καρκίνο, με δημόσιους πόρους σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.