Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Δήλωση Αγαθοπούλου για την εκδήλωση μνήμης για τα μαρτυρικά χωριά των Κρουσίων

Υπογράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς  
Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά να τιμήσει και επίσημα τη μνήμη των θυμάτων των Μαρτυρικών Χωριών Κλειστό, Αμεπλόφυτο και Κυδωνιά. Τα χωριά αυτά μπορεί να καταστράφηκαν από τους Ναζί και οι κάτοικοί τους να θανατώθηκαν βίαια, θα μείνουν όμως για πάντα στην ιστορία ως τόποι αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές.

Είναι τιμή μου και πάντα θα το λέω, που μέσα από τον αγώνα για αναγνώριση των χωριών αυτών ως μαρτυρικά, κατά την πρώτη θητεία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γνώρισα ανθρώπους σαν τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, τον Πρόεδρο Κιλκισιωτών Αθήνας, που έφυγε άδοξα από κοντά μας πριν λίγα χρόνια και που είχε κάνει στόχο ζωής την ένταξη των τριών χωριών των Κρουσσίων στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Είναι τιμή μου που για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε στενά και με τον Μανώλη Γλέζο και τελικά αισθάνομαι ότι βάλαμε το λιθαράκι μας, μαζί φυσικά και με τις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου Κιλκίς, για να βγει το Προεδρικό Διάταγμα του 2014, που αναγνωρίζει ως Μαρτυρικά Χωριά το Κλειστό, το Αμεπλόφυτο και την Κυδωνιά.

Οι θυσίες αυτές των προγόνων μας ας μείνουν οδηγός μας στον αγώνα απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό και απέναντι στη βία που πρεσβεύουν, και εμείς να αντιτάσσουμε πάντα την ομόνοια, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

(η φώτο είναι από τη συνάντηση με τον Σύλλογο Κιλκισιωτών Αθήνας, τον Φεβρουάριο του 2013, στη Βουλή, με θέμα την ένταξη των χωριών των Κρουσσίων στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.