Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Βράβευση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Ανακοίνωση  5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Η επίσημη εκδήλωση βράβευσης του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Ποντιακό Ελληνισμό, υπό τον τίτλο «Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 5ο Δ. Σ. Κιλκίς με την κα Νίκη Παυλίδου και τους μαθητές/τριες της Ε2 (φετινή ΣΤ2) κατάφεραν να κερδίσουν το 1ο βραβείο στην κατηγορία project, με θέμα "Η μάνα εν' κρυό νερό".

Το τελικό προϊόν είναι ένα βίντεο με τις δραστηριότητες των παιδιών στο project, όπου συμμετείχαν και οι γονείς τους σε μια υπέροχη σύμπραξη σχολείου, παιδιών και γονιών. Το βίντεο επιμελήθηκε ο κ. Παναγιώτης Μαυρογενίδης, γονιός της τάξης.https://www.youtube.com/watch?v=3S_njSpooUI&ab_channel=%CE%93%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%94%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD

Μια σύντομη περιγραφή του σχεδίου δράσης:

Γενικός στόχος: Να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη της περιοχής του Πόντου, συσχετίζοντάς την με το φυσικό περιβάλλον και τους κοινωνικούς θεσμούς που στήριξαν τον ποντιακό ελληνισμό.

Επιμέρους στόχοι:Να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων εντοπίζοντας στοιχεία της ποντιακής παράδοσης στην καθημερινής τους ζωής(γάμος, δομή της οικογένειας, χοροί, τραγούδια, έθιμα…).

Να εξετάζουν τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, να ερευνούν στο διαδίκτυο βρίσκοντας τραγούδια για την Πόντια γυναίκα, να τα καταγράφουν ,να ερευνούν τη σημασία τους.

Να ερευνούν και να καταγράφουν από το διαδίκτυο τα τραγούδια τα αφιερωμένα στη μάνα. Να επιλέξουν το πιο αντιπροσωπευτικό, να το αναλύσουν , να το τραγουδήσουν, να δοκιμάσουν να το χορέψουν.

Αφόρμηση της ερευνητικής εργασίας στάθηκε το μνημείο στην κεντρική πλατεία της πόλης που είναι αφιερωμένο στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Το μνημείο αναπαριστά μια μάνα που κρατά στην αγκαλιά της το μωρό της και ο σύντροφός της προσπαθεί να της δώσει κουράγιο και να την προστατεύσει.

Συζητήσαμε για τη θέση της γυναίκας στην ποντιακή οικογένεια, το ρόλο της στα γεγονότα της γενοκτονίας, την αγάπη της για τα παιδιά της, τις αξίες που μετέδωσε στα παιδιά της και στο τέλος την αγάπη που δείχνουμε όλοι μας στη μάνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.