Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Το υπέροχο σκάκι

Του Κώστα Μπούζα
Πρόκειται για το δημοφιλέστερο παιχνίδι. Ψυχαγωγεί και συγκινεί. Παράλληλα έχει θεωρηθεί, παγκοσμίως, πνευματικό άθλημα, με τη δημιουργία συλλόγων σκακιστών και τη διοργάνωση πρωταθλημάτων και διεθνών αγώνων.

Παιχνίδια σχετιζόμενα με το σκάκι υπήρξαν ήδη από τη μακρινή αρχαιότητα, σε όλη περιοχή που εκτεινόταν από την Ελλάδα και την Αίγυπτο έως την Ινδία και την Κίνα. Όλες οι χώρες αυτής της περιοχής διεκδικούν την καταγωγή του, με επικρατέστερη να θεωρείται από πολλούς η εκδοχή, ότι αυτό προέρχεται από την Ινδία, με εφευρέτη τον βραχμάνο Σίσσα, περί τον έβδομο π.Χ. αιώνα. Επίσης ένας από τους διασημότερους υποψήφιους προγόνους του είναι το αρχαιοελληνικό παιχνίδι ζατρίκιον, που ανακαλύφθηκε στην Κνωσσό και χρονολογείται περί το 1600 – 1400 π.Χ.

Το σκάκι συνέχισε αδιάλειπτα την πορεία του όλους τους μεταγενέστερους αιώνες μέχρι σήμερα, με την αξία των πεσσών να καθορίζεται στην Ισπανία τον δέκατο πέμπτο μ.Χ. αιώνα και τους κανόνες να οριστικοποιούνται τον δέκατο ένατο μ.Χ. αιώνα. Η αίγλη του, εν τω μεταξύ, δεν μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο – το αντίθετο μάλιστα - στο χρονικό αυτό διάστημα, κάτι που ισχύει βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, και για την εποχή μας, παρ’ ότι αυτή χαρακτηρίζεται από την πολύπλευρη, αλλά και “εύκολη” – και συνήθως επιφανειακή – διασκέδαση.

Αναγνωρίζοντας την αξία του, αλλά και ενθουσιασμένοι γι’ αυτά που τους προσέφερε, πολλοί σκακιστές, αλλά και άνθρωποι του πνεύματος, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικοί και άλλοι, κατά καιρούς, μίλησαν γι’ αυτό.Καταγράφουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά τα σχόλια:

- Η ζωή είναι ένα είδος σκακιού (Β. Φραγκλίνος).

- Το σκάκι είναι η ζωή (Μπ. Φίσερ).

- Κάθε σκακιστής είναι ένας καλλιτέχνης (Ταλ).

- Το σκάκι είναι φαντασία (Ντ. Μπρόνσταϊν).

- Το σκάκι είναι η τέχνη της ανάλυσης (Μ. Μποτβίνικ).

- Οι ψυχολόγοι τείνουν να πιστέψουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ σκακιού, γλωσσών, μαθηματικών, μουσικής και διαστημικών συλλήψεων (Τζ. Κόλινς).

- Το σκάκι έχει τη δυνατότητα να δώσει στον άνθρωπο την ευτυχία, όπως ο έρως και η μουσική (Σ. Τάρρας).

- Το σκάκι έχει υπόσταση παιχνιδιού, καλλιτεχνική μορφή και επιστημονική άποψη (Γ. Γιαννούτσος).

- Δεν υπάρχει πιο άμεση φυγή από τα βάσανα της ζωής από μια παρτίδα σκάκι (Φρ. Μπέϊκον).

- Κάθε χαρακτήρας τείνει να αντιπαρατίθεται με το ηθικό αντίθετό του, όπως τα μαύρα και τα άσπρα κομμάτια σε μια σκακιέρα (Ν. Φράϊ).

Το σκάκι. Ένα μείγμα επιστήμης, αισθητικής, ηθικής και παιδιάς. Αλλά και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία και την καλλιτεχνική δημιουργία. Χωρίς αμφιβολία, μια από τις μεγάλες επινοήσεις του ανθρωπίνου πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.