Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Καλοκαιρινές διακοπές

Της Σοφίας Μαυρίδου
Διακοπές σημαίνει διακόπτω όλα αυτά που κάναμε επί ένα χρόνο και είναι πολλά και δύσκολα για όλους μας, γι’αυτό περισσότερο από κάθε άλλη φορά αισθανόμαστε την ανάγκη να αποδράσουμε με κάθε τρόπο, από το χωριό, από την πόλη, από τα προβλήματα, από τις καθημερινές έννοιες, να νιώσουμε λίγη ανεμελιά, να αποφορτιστούμε, να χαλαρώσουμε, να δούμε φίλους, να γνωρίσουμε καινούργιους τόπους, άλλους ανθρώπους είτε εντός είτε εκτός της χώρας μας.

Κάθε τι βαρύ και ασήκωτο ας μπει στη μπάντα για λίγο, να γεμίσει το σπίτι με ανάλαφρα χρωματιστά πανιά στα μαξιλάρια, να βγουν κάθε είδους φυτά, σανδάλια από τα κουτιά, τα καφτάνια από την ντουλάπα, να πάρουν τα σώματα αέρα, μαζί με τα μυαλά γιατί όχι.

Ακόμη και γι’αυτούς που φέτος δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, για διάφορους λόγους, οικονομικούς, προσωπικούς, η τέλεια απόδραση μπορεί να συμβεί και μέσα στα σπίτια μας.

Φορώντας το παρεό, αντί για βραδινό φόρεμα, ένα πιάτο με φρούτα εποχής( κεράσια-καρπούζια), ένα ποτήρι κρασί, μόνοι μας ή με παρέα φίλων, ανάβοντας τα ρεσό που αλλάζουν όλη την ατμόσφαιρα, αδιαφορώντας για την επιδρομή των κουνουπιών, αλλάζουμε την αισθητική του σπιτιού μας, της βεράντας, του κήπου και προσμένουμε τα καλύτερα.

Τυχεροί βέβαια όσοι μπορούν φέτος να αποδράσουν σε άλλη γη, σε άλλα μέρη, γιατί κακά τα ψέματα και μόνο η προσμονή ενός ταξιδιού, σου αλλάζει όλη την ψυχολογία.

Εντός ή εκτός Ελλάδος ο σκοπός είναι ένας. ’’ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ’’ και όλα όσα προσφέρονται μέσα από αυτό, η γλυκιά προσμονή για το ΑΓΝΩΣΤΟ, η αναμονή, η προετοιμασία, η ψυχική ανάταση, η γνωριμία με έναν άλλο τόπο ή προορισμό, η επαφή με άλλους ανθρώπους, με άλλη κουλτούρα, η επαφή με ξένη κουζίνα, όλα δείχνουν μαγικά.

Για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν έναν άλλο τόπο εκτός Ελλάδας και εντός οι ευκαιρίες είναι εξίσου σπουδαίες για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις.

Βουτιές σε κοντινές παραλίες, μια ξαπλώστρα, ένα παρεό, αντηλιακό ανά χείρας και να! είμαστε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, με τις μαγευτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά της, υπέροχη κουζίνα, υπέροχους ανθρώπους.

Αν πάλι για προσωπικούς λόγους βρισκόμαστε μέσα στις πόλεις, και εδώ υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες απόδρασης. Ένα θερινό σινεμά, επίσκεψη σε φίλους, μουσεία, βόλτα στα σοκάκια, ανακαλύπτοντας την ομορφιά των άδειων πόλεων, ποτά μέχρι αργά το πρωί με αγαπημένα πρόσωπα, συζητήσεις επί παντός επιστητού.

Ο σκοπός είναι να νιώσουμε την μαγεία της ελαφρότητας, να νιώσουμε ανάλαφροι από σκοτούρες, παλιά βάρη, να περάσουμε σε άλλη φάση πιο ξέγνοιαστη.

Όπως και να χει αυτή είναι η ομορφιά της εναλλαγής των εποχών. Να νιώσουμε ότι αλλάζουμε και εμείς μαζί τους, να αισθανόμαστε ανανεωμένοι, ανάλαφροι, σαν μικρά παιδιά. Και το ελληνικό καλοκαίρι είναι ακριβώς αυτό: η μαγεία της ελαφρότητας.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.