Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Η μορφή του Χριστού

Του Κώστα Μπούζα
Το κείμενο που ακολουθεί αφορά τον Ιησού Χριστό και είναι απόσπασμα απαντητικής επιστολής που έλαβε ο Αυτοκράτωρ Τιβέριος Κλαύδιος από τον Ρωμαίο Διοικητή Πούβλιο Λέντουλο, όταν τον ρώτησε για τις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με την μαγνητική προσωπικότητα του Θεανθρώπου.
«… Είναι άνδρας με μέτριον ανάστημα, ωραίος την όψιν και όλος μεγαλοπρέπεια. Τα μαλλιά του, που έχουν χρώμα καρυδιού ωρίμου, φθάνουν έως τα αυτιά του και κατεβαίνουν από εκεί, εις τις ωμοπλάτες του. Φαίνονται μενεξεδένια μάλλον στιλπνά και είναι χωρισμένα εις την μέση κατά το σύστημα των Ναζωρινών.

Το μέτωπόν του είναι λείο και γαλήνιο, το πρόσωπόν του χωρίς ρυτίδα ή κηλίδα, τα χείλη του και η μύτη του κανονικότατα.

Τα γένια του είναι πυκνά και είναι χωρισμένα στη μέση, το βλέμμα του είναι σοβαρό και εμπνέει δέος, έχει δύναμη όση και μια ηλιαχτίδα. Είναι και αξιαγάπητος και συνδυάζει την γοητευτική χάριν με την αυστηρή σοβαρότητα. Έχει ωραία χέρια και ωραίους βραχίονας. Όταν φανεί κάπου είναι μετριόφρων και έχει το ωραιότερον παράστημα του κόσμου. Είναι ωραίος όπως η μητέρα του, που είναι η ωραιοτέρα γυναίκα που φάνηκε ποτέ εις τα μέρη αυτά….»

Το πρωτότυπο της επιστολής φυλάσσεται στην Ρώμη, στην βιβλιοθήκη των Τσαζαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.