«Στηρίζουμε και προωθούμε δράσεις και έργα που συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, προσθέτοντας πως «το έργο της ψηφιακής αποτύπωσης θα δώσει περαιτέρω ώθηση και δυναμική στη δραστηριότητα των οινοποιών και των αμπελουργών της περιοχής».
Οι φορείς προχωρούν- σύμφωνα με το πρόγραμμα- στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των εδαφοκλιματικών συντελεστών που συνθέτουν το terroir της ζώνης παραγωγής των κρασιών Π.Ο.Π. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.
Μετά την εγκατάσταση και λειτουργία- εδώ και δύο χρόνια- μετεωρολογικού σταθμού στην “καρδιά” του αμπελώνα της Γουμένισσας, ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση του αναμεταδότη που θα μεταφέρει το σήμα από όλες σχεδόν τις τοποθεσίες της περιοχής στο κεντρικό σύστημα ελέγχου.
Το σύστημα μπορεί, πλέον, να συλλέξει πληροφορίες από το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και, θα μπορούσε μελλοντικά να επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες.
Τα εδαφοκλιματικά στοιχεία όλων των αγροτεμαχίων του Κιλκίς αλλά και μεγάλου τμήματος όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν πλέον να συγκεντρωθούν σε μία κεντρική μονάδα, δημιουργώντας ουσιαστικά μία κοινή βάση δεδομένων για την ανάπτυξη του αγροτικού δυναμικού της περιοχής.
Ο μετεωρολογικός σταθμός τοποθετήθηκε με έξοδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς κι είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα INOFA (INTERNET of FOOD ALLIANCE) για την κάλυψη του υφιστάμενου δικτύου αγροτικών τηλεπικοινωνιών LoRa της Σχολής, με κέντρο την Γουμένισσα.
Η κεραία-αναμεταδότης χρηματοδοτήθηκε από οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, Οινοποιείο Αϊδαρίνη , “Μικρό Κτήμα Τίτου” Τσαρκτσαλή-Γεροβασιλείου, Οινοποιείο Τάτση, Οινοποιείο Α.Ο.Α Χατζηβαρύτη, Οινοποιείο Κεχρή, Οινοποιείο Κυρ-Γιάννη και εγκαταστάθηκε με προσωπική εργασία των μελών της Ομάδας Παραγωγών “Εύφορη Γη” η οποία -μαζί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή- θα χρηματοδοτήσει και τους αισθητήρες στα αμπελοτεμάχια.
Η αγαστή συνεργασία των φορέων προχωρά με σταθερά βήματα για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενισχύσουν την αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Το terroir είναι μία σύνθετη έννοια που απαρτίζεται από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες (μάλιστα σε επίπεδο μεσοκλίματος, δηλαδή ακόμα και σε επίπεδο αμπελοτεμαχίου, την σύνθεση του εδάφους, την τοπολογία (κλίση, υψόμετρο, έκθεση στον ήλιο), τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τη σχέση του γήινου με το υγρό στοιχείο, και την ανθρώπινη παρέμβαση στο αμπέλι.
Κάθε οινοπαραγωγική ζώνη ανά τον κόσμο, όπως κι αυτή της Γουμένισσας, έχει το δικό της αποτυπωμένο terroir, το οποίο προκύπτει από τους παράγοντες που το συνθέτουν. Περιβάλλον και άνθρωπος αποτυπώνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών της διαμορφώνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα, κάτι που προσδιορίζει τους ποιοτικούς οίνους. Το terroir της Γουμένισσας είναι, κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, το χαρακτηριστικό γνώρισμα που επιβεβαιώνει ότι τα κρασιά της Π.Ε. Κιλκίς είναι μοναδικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.