Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Εκδήλωση στο Πεδινό αφιερωμένη στην 6 Απριλίου ημέρα μνήμης Θρακικού Ελληνισμού

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Με ιδιαίτερη συγκίνηση λόγο της μεγάλης ευαισθησίας των κατοίκων του χωριού Πεδινού στο θέμα της προσφυγιάς που βίωσαν και συνεχίζουν να διατηρούν ήθη και έθιμα, έγινε τιμητική εκδήλωση στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεδινού αφιερωμένη στην 6 Απριλίου γνωστή ως το Μαύρο Πάσχα των Ελλήνων Ανατολικής Θράκης.

Στην εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο δίπλα στο λάβαρο του Λαογραφικού Ομίλου Ορφέας Πεδινού το οποίο κρατούσε περήφανα και σφιχτά ο μικρός Αλέξανδρος.

Αφήγηση και αναφορά σε αληθινά γεγονότα που βίωσαν πρόσφυγες του χωριού Πεδινού έκανε η Μόνικα Σωτηριάδου.

Τέλος ο Ιερέας του Ναού Πάτερ Κωσταντίνος Σαββίδης που στήριξε και την εκδήλωση συγκίνησε τον κόσμο σε μια μοναδική ερμηνεία με το τραγούδι "προσφυγιά".

Ανάμικτα και έντονα συναισθήματα πλημμύρισαν τις καρδιές των κατοίκων φανερά στα μάτια και στις καρδιές τους όταν θυμούνται από παλαιότερους περιγραφές που μεταφέρονται μέσα στον χρόνο και γίνονται ευχές για τις αλύτρωτες ακόμη πατρίδες μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.