Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Στατιστική αποτύπωση της κανονικής περιόδου της ΚΟΥΠΑ Κιλκίς - Με τη γλώσσα των αριθμών



Γράφει ο Γιάννης Σιταρίδης
H κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε με την ομάδα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τερματίζοντας πρώτη και αήττητη με ένα ολοστρόγγυλο ισοζύγιο νικών – ηττών, μεταφρασμένο σε 18 – 0.

Κάποιος είχε πει πως η στατιστική είναι ένας ωραίος τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Κόντρα στην παραπάνω ρήση, θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε αριθμητικά τη χρονιά που μας πέρασε σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Η ομάδα

Σκόραρε περισσότερο από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα, με 81,1 πόντους ενεργητικό ενώ είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στον όμιλό της δεχόμενη κάθε παιχνίδι μόλις 51,4. Η ΚουΠα Κιλκίς έκλεισε την κανονική περίοδο προπορευόμενη κατά μέσο όρο, 29,6 πόντους από τον αντίπαλό της.

Σούταρε με 50,1% στα δίποντα και 32,5 % στα τρίποντα, έπαιρνε 43,8 (τα 13,1 επιθετικά) ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ η κάθε της εμφάνιση συνοδευόταν από 18 ασίστ, 1,6 κλεψίματα, 3 τάπες και 12,5 λάθη.

Οι πρωταγωνιστές των στατιστικών κατηγοριών


Με το Μπάμπη Ημερίδη να προπορεύεται σε 6 από τις 11 στατιστικές κατηγορίες που λήφθηκαν υπόψιν και τους Θεοδωράκο, Μανούσο και Παπαδόπουλο να εναλλάσσονται στις υπόλοιπες 5, ολοκληρώθηκε αισίως η στατιστική αποτύπωση της ομάδας μας.

Το σύστημα αξιολόγησης Tendex[1], ανακήρυξε το Σάββα Μανούσο MVP της κανονικής περιόδου, ενώ το σύστημα αξιολόγησης Efficiency[2] που δεν υπολογίζει το χρόνο συμμετοχής, έδειξε το Μπάμπη Ημερίδη. Σε κάθε περίπτωση η μάχη για τον καλύτερο ανάλογα με τη ανάγνωση δίνει άλλο νικητή, κάτι που άλλωστε μικρή σημασία έχει. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως οι ΒIG4 κυριάρχησαν, προσθέτοντας ποιότητα, ενέργεια, εμπειρία, αθλητικότητα και φυσικά μπασκετική ικανότητα χαρίζοντας εν τέλει την πρώτη θέση στην ομάδα μας.



Οι αριθμοί όπως παρατηρείτε είναι καταλυτικοί, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχικότητα των παραπάνω παικτών απέναντι σε συμπαίκτες αλλά κυρίως σε αντιπάλους. Συνυπολογίζοντας ωστόσο την τριών ταχυτήτων δυναμική του πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΚΕΜ, είναι φυσιολογικό αθλητές τέτοιου βεληνεκούς με παραστάσεις και εμπειρίες από μεγαλύτερες κατηγορίες, ακόμα και από ξένα πρωταθλήματα όπως ο Μανούσος, να μην ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια και να μην ξετυλίγουν όλο το ταλέντο τους σε παιχνίδια χαμηλής επικινδυνότητας. Με βάση τον παραπάνω συλλογισμό, οι αριθμοί των αθλητών αυτών ενδεχομένως να ήταν ακόμα εντυπωσιακότεροι.

Οι ΒIG FOUR

Οι τέσσερίς τους συμμετείχαν κατά 83,4% στο σκοράρισμα, κατά 53,4% στα ριμπάουντ, κατά 70,9% στις ασίστ, κατά 57,3% στα κλεψίματα και κατά 49% στις τάπες. Ήταν εκπληκτικοί καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ η είσοδος του seven footer Μανούσου, άλλαξε θετικά τις ισορροπίες, μειώθηκαν ωστόσο οι αριθμοί των υπολοίπων χωρίς φυσικά να επηρεaστούν οι συνολικές επιδόσεις της ομάδας.


Η συνέχεια στα play off, εκεί που θα κριθεί όλη η χρονιά.

[1] Η προέλευση του όρου TENDEX προέρχεται από τις λέξεις ΤΕΝ ΙΝDICES (10 times index) που σημαίνει 10 Δείκτες. Συνοπτικά η μαθηματική φόρμουλα εκφράζεται ως εξής:

Tendex: Πόντοι - Χαμένες Ελεύθερες Βολές - Χαμένες Βολές Παιδιάς + Ριμπάουντς + Ασίστ + Κλεψίματα + Τάπες - Λάθη / Χρόνος Συμμετοχής

[2] Efficiency: Πόντοι - Χαμένες Ελεύθερες Βολές - Χαμένες Βολές Παιδιάς + Ριμπάουντς + Ασίστ + Κλεψίματα + Τάπες - Λάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.