Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Διαχείριση επιχορηγήσεων για την περίοδο 2020 και 2021 από τον δήμο Παιονίας

Υπογράφει ο Χρήστος Π. Γκουντενούδης

Πρώην Δήμαρχος Παιονίας
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»

Σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία την οποία βιώνουμε ως δημότες του Δήμου Παιονίας αλλά και ως Έλληνες, ο λαός μας έχει μουδιάσει από την ταυτόχρονη επίδραση μιας πανδημίας που δεν έχει ακόμη αποδράμει και ενός πολέμου που ενέσκηψε αίφνης στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά.

Τα γεγονότα αυτά φέρνουν σε δύσκολη θέση όλους μας και δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια προγραμματισμού για το μέλλον, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τους τζίρους των επιχειρήσεων και δημιουργώντας ένα περιβάλλον θλίψης και απαισιοδοξίας με ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον.

Σε αυτές τις εξαιρετικές και αντίξοες περιόδους, οι διοικούντες είτε τον Δήμο είτε και οι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί και γενικώς οι ιθύνοντες κάθε δομής κρατικής εξουσίας, οφείλουν να στέκονται πλάι στους πολίτες καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους στηρίξουν με κάθε μέσο.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά δεδομένα των δήμων όπως και του κράτους δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η παρατεταμένη ύφεση έχει απομειώσει τα κρατικά ταμεία και έχει στενέψει τα περιθώρια ελαφρύνσεων για τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, ο κόσμος πρέπει να στηριχθεί από την επίσημη πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κρατικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να προσαρμοσθούν στις συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, και αντίθετα με τον θεσμικό του ρόλο και προορισμό, ο Δήμος Παιονίας ενώ εισέπραξε πέραν των θεσμικών επιχορηγήσεων, αρκετά κονδύλια από το κράτος λόγω της πανδημίας και του προσφυγικού, εντούτοις δεν στήριξε τους δημότες και αναφέρομαι στα έτη 2020 και 2021.

Δεν απάλλαξε κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία, από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων και από τα δημοτικά τέλη, ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, όπου οι νομοθετικές διατάξεις το επέτρεπαν. Εμείς, ως συνδυασμός «Παιονία Ισχυρή», κάναμε προτάσεις για πλήρη απαλλαγή συγκεκριμένων πληττόμενων πληθυσμιακών ομάδων και γενική οριζόντια μείωση τελών κατά τουλάχιστον 15% για όλους τους δημότες.

Η διοίκηση του δήμου όμως «κωφεύει», όπως άλλωστε συνηθίζει ενώπιον κάθε σοβαρού ζητήματος. Το μόνο που έκανε, κάποιες ελάχιστες στοιχειώδεις μειώσεις που φυσικά δεν ανακούφισαν κανένα παρά εκλήφθησαν ως εμπαιγμός από τους δημότες.

Αντιθέτως, και σε πείσμα των δύσκολων καιρών και των αυξημένων αναγκών, επιδεικνύοντας περίσσια κοινωνική αναλγησία, αύξησαν το τιμολόγιο νερού και αποχέτευσης σε κάθε δημοτική ενότητα με πρόσχημα το αυξημένο κόστος παροχής νερού, ενώ θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των δαπανών, λογω ενεργειακού, μέσω του δήμου.

Αυτό που δυστυχώς έκανε η δημοτική αρχή ήταν να δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των έκτακτων και ειδικών επιχορηγήσεων σε αλλότριες δαπάνες, όπως μελέτη οδοφωτισμού η οποία όμως είχε ήδη γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, πληρωμή συμβούλου τουρισμού, πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού εκπληρώνοντας προεκλογικές υποσχέσεις, κ.α.

Παρακάτω αναφέρω τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκε ο Δήμος Παιονίας, πέραν των θεσμοθετημένων τακτικών επιχορηγήσεων, για το 2020 και 2021. Τα στοιχεία πάρθηκαν από τις σχετικές αναμορφώσεις των προϋπολογισμών, που έγιναν κατά το παραπάνω διάστημα, για τις οποίες εμείς ως συνδυασμός, δεν παρείχαμε σύμφωνη γνώμη.

Επιχορήγηση για δαπάνες Covid-19: το 2020 εισπράχτηκαν 540.582,59 και το 2021 241.562,15, σύνολο 782.144,74 ευρώ.

Για την δομή της Ν. Καβάλας για το 2020 εισπράχτηκαν: 429.243,76 και το 2021 223.796,89, σύνολο 653.040,65 ευρώ.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις όποιες η προηγούμενη διοίκηση τις πλήρωνε από το ταμείο του δήμου (επειδή το κράτος δεν είχε επιχορηγήσει τότε): για το 2020 228.920,00 και το 2021: 314.994,78, σύνολο 543.914,78 ευρώ.

Έκτακτη ΚΑΠ, σε δυο δόσεις: το 2021 σε σύνολο 742.798,56 ευρώ. Συμπληρωματικά δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης στον προϋπολογισμό, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως, ήτοι για το 2021 300.000,00 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των επιπλέον έκτακτων επιχορηγήσεων του Δήμου Παιονίας δυο χρόνων είναι 3.021.898,73 ευρώ.

Για του λόγου το αληθές, οι αποφάσεις για τις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών του δήμου είναι στην διάθεση καθενός, όπου αποδεικνύεται και σε ποιους κωδικούς πήγαν τα χρήματα.

Η εν λόγω διαχείριση από την ομάδα του κ. Σιωνίδη είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη και πολιτικά κατακριτέα. Αντί να κατευθυνθούν πόροι σε ευάλωτα νοικοκυριά και σε πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτοί ξεπληρώνονται προεκλογικές υποσχέσεις και ρουσφέτια.

Με δημόσιο χρήμα η διοίκηση Σιωνίδη διπλοπληρώνει δαπάνες για μελέτες, κάνει απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους εργολάβους και διορίζει συμβασιούχους για να υφαρπάξει ψήφους.

Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως ότι η διοίκηση οφείλει να είναι δίπλα στον δημότη, και όχι απέναντι του όπως κάνει η σημερινή διοίκηση.

Η δημοτική ομάδα του κ. Σιωνίδη, εκμεταλλεύτηκε τις συνεδριάσεις του ΔΣ, κεκλεισμένων των θυρών λογω πανδημίας, χωρίς να δίνει την δυνατότητα στον κάθε δημότη να παίρνει τον λόγο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Με την μεθόδευση αυτή, χάθηκε κάθε έννοια διαφάνειας και λογοδοσίας. Εν κρυπτώ πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις για την κατανομή δαπανών και την ανάθεση έργων και μελετών.

Τα υπόλοιπα των λογαριασμών που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς δεν δαπανήθηκαν εις ολόκληρον, θα τα χρησιμοποιήσει η διοίκηση Σιωνίδη για την προεκλογική περίοδο, ώστε εσπευσμένα να δείξει έργο, το οποίο όπως έχουμε πει και σε άλλες έγγραφες και προφορικές μας παρεμβάσεις, είναι μηδαμινό, διότι εκτελούν τα έργα της προηγούμενης διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.