Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Ολοκλήρωση και παράδοση του έργου ανάπλασης, βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών προσβασιμότητας στη λίμνη Δοϊράνη από την Π.Ε. Κιλκίς


Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση, πριν από λίγες ημέρες, το έργο ανάπλασης, βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών προσβασιμότητας στη λίμνη Δοϊράνη, εντός του ομώνυμου οικισμού, από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Το έργο- όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης- «αναβαθμίζει ουσιαστικά και αναδεικνύει τη λίμνη Δοϊράνη, έναν ανεκτίμητης αξίας υγροβιότοπο όχι μόνο της Π.Ε. Κιλκίς, αλλά της χώρας, με ευαίσθητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

Το έργο περιλήφθηκε στην Πράξη: “Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης” (Plan D.oiran)», είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg και χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το εν λόγω έργο εκτελέστηκε χωρίς καμία καθυστέρηση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και περιλάμβανε δύο άξονες δράσης (υποέργα). Ο πρώτος άξονας δράσης προέβλεπε τις εργασίες- με μίσθωση μηχανημάτων – για τον καθαρισμό από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης Δοϊράνης, αλλά και της κοπής και εκρίζωσης δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης. Πλέον, έχει δημιουργηθεί μία λειτουργική τάφρος υπερχείλισης που ρυθμίζει το ύψος της στάθμης των υδάτων της λίμνης και έχει συντηρηθεί το θυρόφραγμα για να είναι λειτουργικό σε περίπτωση ενεργοποίησής του για την αποφυγή πιθανών πλημμυρικών φαινομένων.

Ο δεύτερος άξονας δράσης προέβλεπε εργασίες βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη Δοϊράνη και εργασίες καλλωπισμού του παραλίμνιου μετώπου. Πράγματι, η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου έχει μεταμορφώσει ριζικά την εικόνα και την αισθητική της ευρύτερης περιοχής που για σειρά ετών παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης όπως φαίνεται και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την κατάσταση πριν λίγα μόλις χρόνια.

Με το έργο αυτό δημιουργήθηκε ένα περιπατητικό μονοπάτι με βοτσαλόπλακες, το οποίο φωταγωγείται με διακοσμητικούς ιστούς. Γύρω από το περιπατητικό μονοπάτι αναπτύχθηκαν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και τραπεζόπαγκους και δύο πέτρινες κρήνες.

Ο ηλεκτροφωτισμός στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο ,με ιστούς ύψους εννέα μέτρων, και, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ιστών επί της -επενδεδυμένης πλέον- προβλήτας προκαλεί αίσθημα ασφάλειας επιτρέποντας πλέον νυχτερινούς περιπάτους στον προβλήτα και στην περιοχή γύρω από το Μουσείο.

Τα δύο αυτά έργα εκτελέστηκαν από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια σ’ έναν ιδιαίτερα σημαντικό υδροβιότοπο. Η φύση των εργασιών σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά τοποθεσία (πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή η οποία ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000) απαίτησε τη συνεχή εποπτεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κιλκίς, η οποία εκτέλεσε όλες τις σχετικές μελέτες αλλά και την επίβλεψη για την υλοποίηση των έργων.












Φωτο πριν από τα έργα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.