Γραφή, ορθογραφία και καλλιγραφία όπως τη διδάσκονταν οι Έλληνες της Ρωσίας την 2η δεκαετία του 20ου αιώνα. Τα γράμματα του πατέρα μου πριν από 43 χρόνια |
Στις 4 Δεκεμβρίου 1978, εξελέγη νέα Διοίκηση στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Οι Ακρίτες” για διετή θητεία, 1979-1980.
Στη νέα Διοίκηση μαζί με τους παλαιούς +Χρήστο Αδαμίδη (πρόεδρος) και + Γιάννη Καραγιαννίδη (ταμίας) εξελέγησαν για πρώτη φορά τρία νέα μέλη η κυρία Έλενα Λούση (αντιπρόεδρος), Βασίλης Αθανασιάδης (γραμματέας) και + Στέφανος Αμβροσίδης (Μικρό Δάσος) (μέλος).
Τα τρία νέα μέλη μαζί με τους παλαιούς δημιούργησαν ένα δυναμικό σύνολο με αρμονική συνεργασία και πολύ διάθεση για δουλειά.
Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την διατήρηση των Ποντιακών παραδόσεων αποφασίστηκε η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, την ευθύνη ανέλαβε ο τότε γραμματέας του Συλλόγου.
Για την κίνηση αυτή ενημερώθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, με προσωπική επαφή αλλά και με σχετική καταχώρηση-γνωστοποίηση στη μοναδική σε κυκλοφορία, τότε εφημερίδα του νομού μας, ”Μαχητής του Κιλκίς” του αείμνηστου Σταύρου Ορφανίδη του οποίου η βοήθεια ήταν πολύτιμη.
Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση, του πρώτους τρεις μήνες συγκεντρώθηκαν πάνω από 350 βιβλία, όλα από προσφορές μελών και φίλων. Το πρώτο βιβλίο “ Γη του Πόντου” του Δημήτρη Ψαθά (Α’ ‘έκδοση), ήταν προσφορά του αλησμόνητου πατέρα μας Νίκου Ι. Αθανασιάδη(1909 - 1993), με την ιδιόχειρη αφιέρωση του με ημερομηνία 12 Μαρτίου 1979 (σαν σήμερα).
Το δεύτερο βιβλίο, από τους πρώτους εκτός Πολυκάστρου που ανταποκρίθηκαν ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του “Μαχητή“ προσφέροντας τη “Συλλογή Ποντιακών ανεκδότων¨ (έκδοση 1976), καθώς και από την Αθήνα ο αλησμόνητος Γεώργιος Σακκάς ο οποίος έστειλε το βιβλίο του “Η ιστορία των Ελλήνων της Τριπόλεως του Πόντου”.
Ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα Γεωργίου Σακκά με ημερομηνία 21 Μαρτίου 1979 |
Ο Σακκάς ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες εξόριστους (μικρό παιδί τότε) Τριπολίτες. Ακολούθησε προσφορά εκατοντάδων βιβλίων από τους πάρα πολλούς φίλους του Συλλόγου καθώς και από όλους του Σιδηροδρομικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στους Σταθμούς από Θεσσαλονίκη μέχρι και Γευγελή.
Οι προσφορές βιβλίων συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αφορμή αφορμή θανάτους προσφιλών προσώπων, όπως της Βέτας Μερεσίδου με 28 βιβλία στη μνήμη της θείας της Κλεοπάτρας Αθανασιάδου, του Μανώλη Τιρεκίδη με 19 τόμους “Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας” και 36 τόμους της “Γενικής Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας” και πολλών άλλων. Μεγάλη προσφορά από τις πρώτες ήταν και του αλησμόνητου Χαράλαμπου Σαχπαζίδη σε βιβλία και τις πρώτες μεταλλικές βιβλιοθήκες.
Προσφορές αργότερα με επιπλέον βιβλιοθήκες για την κάλυψη των αναγκών έγιναν και άλλες, με μεγάλη δωρεά από τον Χαράλαμπο Ιακωβίδη (οδοντίατρος) καθώς και τους Μιχάλη Κυριαζίδη και Γιώργο Αμανατίδη.
Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 1500 βιβλία Ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ανάμεσά τους 350 βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του Ξεριζωμένου Ελληνισμού (Πόντου, Θράκης, Μικράς Ασίας) ακόμη υπάρχει και αρχείο τοπικού τύπου (εφημερίδες και περιοδικά) καθώς και αρχείο βιντεοταινιών (πάνω από 150) από δραστηριότητες του Συλλόγου από το 1986 μέχρι σήμερα.
Η δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου στεγάζεται στο “Σπίτι του Πόντου” και είναι ακόμη ένα τμήμα των “Ακριτών¨, ένας “σύνδεσμος” με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμός μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.