Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Τι γίνεται με την αδειοδότηση των ΦοροβολταΪκών στην περιοχή Αρτζάν και Ανθοφύτου;


Δελτίο τύπου Ε. Ναβροζίδου
Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ) κατέθεσε η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της έγκρισης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (φ/β) σταθμών τεραστίων διαστάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000.

Ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έχουν αδειοδοτηθεί δύο φ/β σταθμοί στις περιοχές NATURA GR1230005 «Περιοχή Έλους Αρτζάν» και GR1230006 «Περιοχή Ανθοφύτου» αντίστοιχα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Για τις μονάδες αυτές υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και για την αδειοδότησή τους εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, η οποία θεωρεί ότι «ότι θα εκθέσουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καταπέσουν εύκολα σε ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή». Ο φ/β σταθμός «Κοτύλη» καλύπτει το 8,5 % της έκτασης της περιοχής «Έλος Αρτζάν», ενώ ο φ/β σταθμός «Νέο Σιράκιο» απέχει μόλις 9 μέτρα από την περιοχή «Ανθοφύτου».

Σε διαδικασία διαβούλευσης και έγκρισης βρίσκεται και ένα επίσης τεραστίων διαστάσεων φ/β πάρκο, το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Μενοίκιο Όρος, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Εμμανουήλ Παπά και Σερρών γνωμοδότησαν αρνητικά, όπως και ο ΦΔ της Λίμνης Κερκίνης. Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Σερρών, κτηνοτρόφοι, κάτοικοι και πολίτες της ευρύτερης περιοχής ήδη εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες.

Η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» ζητά να μάθει ποια στάση πρόκειται να κρατήσει η ΠΚΜ αναφορικά με την εγκατάσταση φ/β τεραστίων διαστάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών, εάν ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμό Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΧΣΑΑ) επιτρέπει ή αποθαρρύνει κάτι τέτοιο και αν θα προστατευτούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων. 

Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια ζητά ανελλιπώς από την ΠΚΜ να προχωρήσει σε μια συνολικότερη μελέτη και έναν προσεκτικότερο και πιο εξειδικευμένο χωροταξικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να αποφευχθεί η άναρχη «ανάπτυξη» τριτοκοσμικού τύπου που παρατηρείται και επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.