Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Κατάχρηση εξουσίας


Του Δημήτρη Νίκογλου
Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνουμε πως κατάχρηση και εξουσία εάν συμπλεύσουν το αποτέλεσμα που αποφέρουν δεν είναι άλλο παρά καταστροφικό.

Δυστυχώς πολλές φορές βιώνουμε την δύναμη και την εξουσία που ασκεί κάποιος ανώτερος στον υφιστάμενό του παραβαίνοντας τα εσκαμμένα, παραβιάζοντας δηλαδή την ισχύ και τα όρια εκείνα φτάνοντας σε αυτά της κατάχρησης.

Εξουσία είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί και μετακινεί το πάτωμα στο ταβάνι, αλλά και με την ίδια ευκολία και τα λάθη αυτής, μπορεί να κατεβάσει και το ταβάνι στο πάτωμα. Η εξουσία θέλει ανθρώπους με ευγένεια, θέλει ανθρώπους πράους, θέλει ανθρώπους που σέβονται τον άνθρωπο, όλα αυτά θα πρέπει να συνυπάρχουν για μια ομαλή λειτουργία ισχύς και δύναμης ονόματι εξουσία.

Δεν υπάρχει μέρος που δεν ασκείται η δύναμη αυτή που ονομάζεται εξουσία, παντού είναι παρούσα και με διάφορα πρόσωπα, είτε σε υπηρεσίες, είτε σε εργοστάσια, είτε στην κοινωνία. Είναι εκεί παρούσα με όλο της το είναι, άλλοτε προσιτή και άλλοτε αυταρχική και επιδειξιομανής. Η εξουσία είναι περιζήτητη ερωμένη, διότι εκτός της ηδονής που σου προσφέρει, σου προσφέρει και την αίσθηση της υποταγής των πάντων, πολέμιων και μη. Η εξουσία είναι σα μια αυστηρή αυτοκράτειρα που αν δεν της υποταχθείς, δυστυχώς σε αποκεφαλίζει.

Στην κατάχρηση εξουσίας φτάνει αυτός που του έχεις δώσει παραπάνω από αυτά που πρέπει, είτε αυτό λέγεται ισχύ, είτε αυτό λέγεται δύναμη, είτε εμπιστοσύνη, είτε κάπως αλλιώς, είναι αυτός δηλαδή που εκμεταλλεύεται την δύναμη και την εξουσία που του εμπιστεύθηκε κάποιος ή κάποιοι. Εδώ θα ήθελα να πω πως φτάνοντας κάποιος στην κατάχρηση εξουσίας δεν φταίει μόνο αυτός που ασκεί την εξουσία, αλλά και αυτός που τον έχει χρήσει εξουσιαστή και άρχων.

Εμείς ως εξουσιαζόμενοι αυτό που μπορούμε και πρέπει να προσέχουμε είναι στο ποιον επιλέγουμε ως ενθρονιστή και επιλογέα του εξουσιαστή μας. Λάθη και δεύτερες σκέψεις δεν πρέπει να υπάρχουν, τα λάθη εδώ δεν συγχωρούνται διότι θεωρούνται μοιραία. Μπορεί ο άρχων που θα επιλεγεί από τον εκάστοτε εξουσιοδοτημένο επιλογέα μας να είναι και ο δυνάστης μας.

Η λέξη κατάχρηση είναι καταδικαστέα σε όλες της τις μορφές, σε όλες της τις εκφάνσεις, είναι μια λέξη καταστρεπτική και αρρωστημένη, απλά η κατάχρηση εξουσίας είναι και επώδυνη για την κοινωνία μα και επικίνδυνη. Την κατάχρηση την έχουμε πληρώσει πολλές φορές, απλά, την κατάχρηση εξουσίας δεν την έχουμε μόνο πληρώσει αλλά και βιώσει. Εδώ κλείνοντας φίλοι μου θα ήθελα να πω πως θα πρέπει να προσέχουμε αυτούς που επιλέγουμε ως αυριανούς επιτελείς, διότι με τον έναν ή άλλον τρόπο αυτοί οι επιτελείς θα είναι και οι αυριανοί εξουσιαστές μας.

Προσοχή λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.