Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Αιολικό στο Μπέλες, αρνητική γνωμοδότηση Δασαρχείου Κιλκίς;


Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ σε Κιλκίς - Παιονία

Κοιτάζοντας κάποιος,-α τον νομό Κιλκίς στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) αναρωτιέται αν είναι ένας αγροτικός νομός και αν έχει περιοχές με φυσική ομορφιά που θα μπορούσαν να αναδειχτούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες. 

Σε όλη του την έκταση έχουν σχεδιαστεί και έχουν αρχίσει να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, και υδροηλεκτρικά ενώ το ενδεχόμενο των εξορύξεων δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί πλήρως. Τα 8 μικρά υδροηλεκτρικά στα ρέματα του Πάικου, οι 20 ανεμογεννήτριες στο Μπέλες, οι εκατοντάδες αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες από τη Δοιράνη έως τον Αξιό και τη Λίμνη Μεταλλείου και οι 125 υπό αξιολόγηση στα Κρούσια τα φαραωνικού μεγέθους φωτοβολταικά που αδειοδοτήθηκαν αλλά και τα μικρότερα που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πολλές περιοχές, συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό για το μέλλον της περιοχής.

Πολλά από τα τερατώδη φωτοβολταικά καταλαμβάνουν γεωργική γη ενώ δεν εξαιρούνται και δημόσιες εκτάσεις λιβάδια, δάση, λόφοι, χώροι αναψυχής βοσκοτόπια που ερήμην των πολιτών αδειοδοτούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Για τα αιολικά από την άλλη έχουμε παραχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων, λόφων, πλαγιών και κορυφών βουνών σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες ισοπεδώνουν και προκαλούν μόνιμη αλλοίωση του τοπίου απομακρύνοντας και ναρκοθετώντας από την περιοχή κάθε άλλο εναλλακτικό σχεδιασμό.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στην περιοχή μας είναι ο αιολικός σταθμός που σχεδιάζεται στην περιοχή «Παλαιό Τριεθνές» στο Μπέλες και για το οποίο το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) υπέρ της δημιουργίας του. Δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουν ούτε καν κοιτάξει προς το Μπέλες που δεν έχουν περπατήσει ούτε μια σπιθαμή στις πανέμορφες πλαγιές του που δεν έχουν πάρει ούτε μια ανάσα από τον αέρα που φυσάει στις αιωνόβιες οξυές του, ψηφίζουν ελαφρά τη καρδία για την καταστροφή του. 

Τι κι αν το πιο γνωστό μονοπάτι του βουνού (στον νομό μας) είναι ακριβώς δίπλα, τι και αν ο γνωστός καταρράκτης του Μπέλλες προορισμός για οικογενειακές εξορμήσεις κυλάει ακριβώς δίπλα. Τι κι αν οι πλαγιές και η κορυφογραμμή του Μπέλες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξης πεζοπορική διαδρομή…

Συμφώνα με ασφαλείς πληροφορίες το καθ ύλην αρμόδιο Δασαρχείο του Κιλκίς έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για μια σειρά από λόγους που λίγο πολύ όλοι όσοι αγαπάμε τα βουνά φανταζόμαστε αλλά περιμένουμε και να δούμε την σχετική γνωμοδότηση. Αν κάτι έπρεπε να περιμένουν και να ζητήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που βιάστηκαν να βάλουν ταφόπλακα στο βουνό, ήταν αυτή η γνωμοδότηση. 

Εκατοντάδες δέντρα θα κοπούν, κορυφές θα ισοπεδωθούν, το φυσικό τοπίο θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα αφού για κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται τσιμέντο όσο αυτό που ρίχνουν σε μία πενταόροφη οικοδομή. Οι δρόμοι που χρειάζεται να ανοιχτούν θα ισοπεδώσουν μεγάλες εκτάσεις του βουνού.

Αναμένουμε λοιπόν επίσημα την γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κιλκίς για να γίνει επιτέλους η διαβούλευση με παρούσα και συμμετέχουσα την τοπική κοινωνία και να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική του Δημοτικού Συμβουλίου να λαμβάνει καταστροφικές για τον τόπο αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.