Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Παιονίας


Υπογράφει για τον συνδυασμό «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»
Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Πρώην Δήμαρχος Παιονίας

Έχοντας στην πρώτη γραμμή των τοποθετήσεων της, η σημερινή διοίκηση του δήμου υπό τον κ. Σιωνίδη, την θέση αργία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, θέμα για το οποίο ο πρώην Δήμαρχος έχει ήδη δώσει επαρκείς πολιτικές εξηγήσεις τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στα τοπικά ΜΜΕ, προσπαθεί να «κουκουλώσει» τις γενικευμένες αυξήσεις στα τιμολόγια της ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Παιονίας και της ΔΕΥΑΠ.

Η διοίκηση του κ. Σιωνίδη, μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, για μία ακόμη φορά επέλεξε τον εύκολο γι αυτή δρόμο. Εκείνον της αύξησης των τιμών. Θυμίζουμε ότι αμέσως μόλις η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντα της, είχε ψηφίσει την γενική αύξηση των δημοτικών τελών επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους δημότες μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Εμείς και τώρα όπως και τότε, ήμασταν και είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών και των προϋπολογισμών των επιχειρήσεων. Εν μέσω της πιο βαθειά ύφεσης που έχει βιώσει η κοινωνία μας λόγω και της πανδημίας, είναι τουλάχιστον προκλητικό η δημοτική αρχή να μην συναισθάνεται τις δυσκολίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Είναι κατανοητό το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Παιονίας ως νομικό πρόσωπο ανταποδοτικού χαρακτήρα, οφείλει να μην παρουσιάζει ελλείμματα, όμως η διοίκηση της και η δημοτική αρχή πρέπει να αναζητούν πάντοτε την πλέον βιώσιμη και λειτουργική λύση. Ως συνδυασμός «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» στην προηγούμενη συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική είχαμε εκφράσει την πάγια θέση μας ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ θα πρέπει να είναι ενιαία και αναλογική για όλο το δήμο.

Άλλωστε, είχαμε ήδη από την δική μας θητεία προγραμματίσει την υδροδότηση από τις πηγές Παϊκου με στόχο να μην υπάρχουν διαφορές στο κόστος του νερού στις δημοτικές ενότητες του δήμου μας. Ο Δήμος Παιονίας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το κόστος, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ, ανέρχεται περίπου στις 300.000 ευρώ, ώστε το τιμολόγιο ύδρευσης να παραμείνει ως έχει μέχρι να παραδοθεί το έργο σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Η δημοτική ενότητα Πολυκάστρου ήδη επιβαρύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό με το τέλος 80% επί της κατανάλωσης, έσοδα τα οποία αξιοποιεί η ΔΕΥΑΠ για έργα σε ολόκληρο το δήμο.

Επίσης, προτείναμε την δωρεάν παροχή νερού έως μια ποσότητα για όλους τους άπορους και για την πέραν αυτής της ποσότητας κατανάλωση, χορήγηση έκπτωσης 50% έως ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης. Ακόμη, προτείναμε να αυξηθεί η έκπτωση από 20% σε 40% για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση Σιωνίδη, δεν έλαβε υπόψη της τα παραπάνω, και προχώρησε σε αυξήσεις του νερού, από 10% έως και σχεδόν 170% (!) ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες ποσοστιαία χωρίς μάλιστα να τεκμαίρεται η σκοπιμότητα τους καθώς δεν παρουσιάστηκε καμιά οικονομοτεχνική μελέτη που να καταγράφει την σημερινή κατάσταση της επιχείρησης και χωρίς φυσικά κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για την βιωσιμότητα της.

Ο δήμος μας έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει αυτό το κόστος και να μην προβεί σε αύξηση τιμολογίων ύδρευσης αποχέτευσης, καθώς την προηγούμενη περίοδο, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα του μέσω των δηλώσεων αύξησης των τετραγωνικών μέτρων και όχι μόνο, δεν υπήρξε ούτε μια μείωση δημοτικών τελών. Η διοίκηση του κ. Σιωνίδη αυτό που κάνει είναι να «κρατά» αυτές τις αυξήσεις των εσόδων του δήμου, παρότι ανταποδοτικές, για την προεκλογική περίοδο.

Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Σιωνίδη και την διοίκηση της ΔΕΥΑΠ επιτέλους να πάψουν να μετακυλύουν στους δημότες μας το κόστος της λανθασμένης πολιτικής τους και να αντιληφθούν την πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν οι συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.