Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ποιος ήταν ο Doug Engelbart;

Γράφει ο Νικηφόρος Χριστοφορίδης
Ήταν ένας απλός άνθρωπος που διάβασε ένα άρθρο, ενώ βρισκόταν με μετάθεση στην άλλη άκρη του κόσμου, εμπνεύστηκε από αυτό και μετά από χρόνια σπουδών κατάφερε να προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα «σωρό» τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε -έως- και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Oregon, διέκοψε τις σπουδές του και υπηρέτησε για δύο έτη στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ως τεχνικός ραδιοσημάτων και ραντάρ.

Ήταν στις Φιλιππίνες, σε ένα μικρό νησί, σε μια μικρή καλύβα στα ξυλοπόδαρα, όταν διάβασε το άρθρο του Αμερικανού εφευρέτη Vannevar Bush, με τίτλο «As We May Think» (όπως μπορούμε να σκεφτούμε) και τον ενέπνευσε για να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Το 1948, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε τις σπουδές ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Επίσης, το 1953 έλαβε μεταπτυχιακό και το 1955 διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

Στις 30.01.1925, γεννήθηκε στην πόλη Portland της πολιτείας Oregon των Η.Π.Α. ο Doug Engelbart, γνωστός για την επινόηση του ποντικιού για τον υπολογιστή. Ο Engelbart παρουσίασε δημόσια το ποντίκι υπολογιστή (την κατασκευή του οποίου έκανε ο συνεργάτης του Bill English) σε μια διάσκεψη το 1968, όπου επίσης παρουσίασε έργα που είχε κάνει με την ομάδα του: word processing, point-and-clicking, dragging-and-dropping, hypermedia and hyperlinking, cross-file editing, idea/outline processing, collaborative groupware, text messaging, onscreen real-time video teleconferencing. Η παρουσίαση αυτή ονομάστηκε «The Mother of All Demos».

Συγκεκριμένα στις 09.12.1968 ο Douglas Engelbart, ευρισκόμενος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του στο San Francisco, πληκτρολόγησε μια λέξη και αυτή εμφανίστηκε στο τερματικό του συνεργάτη του στο Stanford Research Institute στο Menlo Park. Όταν ο Engelbart μετακίνησε το ποντίκι του, ο δρομέας μετακινήθηκε και στις δύο τοποθεσίες.

Η λειτουργία αυτή επετεύχθει μέσω του δικτύου oN-Line System (NLS) που για πρώτη φορά παρουσιαζόταν δημόσια. Την ίδια ημέρα, σε εκείνη την επίδειξη (αναδρομικά ονομάστηκε «Μητέρα όλων των Επιδείξεων - Mother of all Demos), ο Englebart, μπροστά σε ένα κοινό περίπου 2.000 ατόμων, παρουσίασε την λειτουργία του ποντικιού του υπολογιστή καθώς και των παρακάτω τεχνολογιών: τηλεδιάσκεψη (teleconference), υπερκείμενο (hypertext), επεξεργασία κειμένου (word processing), υπερμέσα (hypermedia), κοινόχρηστη επεξεργασία εγγράφου (collaborative real-time editor), κ.α.

Η ιδέα του Engelbart ήταν ότι οι υπολογιστές του μέλλοντος θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες για επικοινωνία και συνεργασία. Οι υπολογιστές, υποστήριξε, θα έπρεπε να έχουν πληκτρολόγια και οθόνες αντί για διάτρητες κάρτες και εκτυπωτές. Θα πρέπει να αυξάνουν αντί να αντικαθιστούν την ανθρώπινη διάνοια, τόνιζε.

Η κόρη του Christina Engelbart, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Douglas Engelbart (το οποίο ίδρυσε ο Engelbart), έχει δηλώσει ότι ο πατέρας της πίστευε πως ήταν σημαντικό για τους καλούς ανθρώπους -στη δουλειά τους- να γίνουν καλύτεροι όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Συνήθιζε να το ονομάζει «αγώνα». https://youtu.be/yJDv-zdhzMY Δείτε το σχετικό βίντεο, ειδικά στα σημεία: 5:00 à πληκτρολόγηση κειμένου, 31:30 à επίδειξη του mouse, 15:45 – λίστα to do με τη βοήθεια ενός χάρτη, 1:16:57 à τηλεδιάσκεψη & κοινόχρηστη επεξεργασία εγγράφου.

Στο όνομα του είναι κατοχυρωμένα 20 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο Engelbart απεβίωσε το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.