Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΧΩΡΥΓΙ. Ένας περίβλεπτος λόφος με διαχρονική ιστορία στο Β. τμήμα του ν. Κιλκίς


Υπογράφει η Γεωργία Στρατούλη
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Ένα περίοπτο φυσικό έξαρμα, με βιοκλαστικούς ασβεστόλιθους στην κορυφή του, το ‘Κάστρο’ ή ‘Λαζαρίτσα’, στα Α. του ποταμού Αξιού, 17 χλμ ΒΔ από την πόλη του Κιλκίς και 1,5 χλμ από τον σύγχρονο οικισμό του Χωρυγίου, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του βόρειου τμήματος του ν. Κιλκίς.

Επιχείρηση αναδάσωσης στις παρειές του λόφου το 1985 τραυμάτισαν τη μορφή του και κατέστρεψαν αρχαιότητες. Έχουν εντοπιστεί οικιστικά κατάλοιπα στις παρυφές του λόφου και -μεταξύ άλλων ευρημάτων- θραύσματα αγγείων κυρίως των κλασικών χρόνων. Επίσης, ήρθαν στο φως και τμήματα περίπου 15 συλημένων τάφων, στην πλειονότητά τους κιβωτιόσχημοι επιμελούς κατασκευής, που πιθανότατα ανήκαν στον αταύτιστο μέχρι σήμερα οικισμό της κλασικής εποχής.

Από σύληση τάφου της περιοχής προέρχεται χάλκινο κράνος, του λεγόμενου «ιλλυρικού» τύπου, του 4ου αι. π.Χ., με εγχάρακτη παράσταση λιονταριών στην προμετωπίδα του. Άλλο σημαντικό εύρημα από την περιοχή είναι ένα μικρό άγαλμα της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, που χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, πιθανόν από ιερό της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.