Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση Ε. Αγαθοπούλου για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Με ερώτηση τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, 39 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές (ΛΑΠ) της χώρας.

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), περιλαμβάνει τηνεπιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ, παρόλα αυτά και ενώ έχουμε κλείσει σχεδόν ένα χρόνο από την ένταξη κάποιων επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της ΠΕ Κιλκίς.

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσπαθούν να επιβιώσουν από το τεράστιο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων δύο ετών, αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης αρχικά και αργότερα της ενεργειακής κρίσης αλλά και της κρίσης ακρίβειας που ακολούθησε, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνουν ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς τόσο για την καταβολή των επιχορηγήσεων στις ωφελούμενες επιχειρήσεις όσο και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους.

Η ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα και καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων»


Τα τελευταία δύο χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχτεί ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα, αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης αρχικά και αργότερα της ενεργειακής κρίσης αλλά και της κρίσης ακρίβειας που ακολούθησε. Πολλές επιχειρήσεις προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον και να πετύχουν ένα όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και παραγωγής, εντάχθηκαν στη δράση «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας, ανάμεσα τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει και η ΠΕ Κιλκίς.

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του ωφελούμενου για 12 μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μικτές αποδοχές, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

Παρόλα αυτά και ενώ έχουμε κλείσει σχεδόν ένα χρόνο από την ένταξη κάποιων επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στην καταβολή των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της ΠΕ Κιλκίς.

Επειδή, οι επιχειρήσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα που τους οδηγεί στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Επειδή, η ταμειακή ρευστότητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της επιβίωσης των επιχειρήσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Επειδή είναι σημαντικό, για την επιτυχία όλων των παρόμοιων προγραμμάτων, η αμοιβαία και όχι μονόπλευρη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων, επιχειρηματιών και πολιτείας ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην καταβολή των επιχορηγήσεων στις ωφελούμενες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών» και οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί;
Παρά τις καθυστερήσεις, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των επιχορηγήσεων στις ωφελούμενες επιχειρήσεις;

Οι ερωτώντες/σες βουλευτές/τριες

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Παναγιού

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.