Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Καμιά αναφορά για τη χώρα που νικάει τον "κορωνοϊό"... γιατί;

Του Παναγιώτη Σαββίδη
Στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα και χώρες ο «Κορωνοιός» συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια» του, με τα δημόσια συστήματα υγείας να βρίσκονται στα όρια τους, εξαιτίας της απαξίωσης τους από τις πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου. Η εμπορευματοποιημένη υγεία δεν «διευθύνεται», δεν σχεδιάζεται με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών, αλλά είναι ενταγμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της οικονομίας, αφού πρωτεύει η χρηματοδότηση του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρημάτων ομίλων για να διαιωνίζονται τα κέρδη τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται η «επέλαση» του «Κορονοιού» που συνεχώς μεταλλάσσεται, με τους λαούς να νοσούν κατά χιλιάδες καθημερινά και χιλιάδες άλλοι να πεθαίνουν.

Με «πρωτόκολλα υγείας» που υπαγορεύονται από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τμήματα του κεφαλαίου η κυβέρνηση έκανε πανάκεια την ατομική ευθύνη για να συγκαλύψει την εγκληματική της πολιτική.

Σήμερα ποντάρει άτυπα με την απάνθρωπη τακτική της «ανοσίας της αγέλης» χωρίς να λογαριάζει τις ζωές των ανθρώπων, αυξάνοντας παράλληλα τις εστίες υπερμετάδοσης όπως τα σχολεία.

Με φθηνά φληναφήματα του τύπου «κρατήσαμε την αγορά και την οικονομία ανοιχτή» παίζει την ζωή του λαού στα «ζάρια», δείχνοντας τις προτεραιότητες της που δεν είναι η προστασία της λαϊκής και δημόσιας υγείας.

Την ίδια ώρα που μεγάλα καπιταλιστικά κράτη έρχονται αντιμέτωπα με αυτές τις αντιφάσεις, αναδεικνύοντας με αυτό το τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα δημόσια συστήματα υγείας τους, μια χώρα μόλις 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ, φαίνεται να νικάει την μάχη με τον «Κορωνοιό».

Αυτή η χώρα είναι η Σοσιαλιστική Κούβα και φαίνεται κανείς ναν μην μιλάει για αυτό. Γιατί άραγε;

Και όταν μιλάμε για Κούβα μιλάμε για την χώρα που βρίσκεται 60 χρόνια σε εμπορικό εμπάργκο από τις ΗΠΑ, με κλιμακούμενους οικονομικούς αποκλεισμούς, συμμετέχοντας σε αυτό και η κατά τα άλλα «δημοκρατική» ΕΕ.

Το έγκλημα της Κούβας είναι ότι επέλεξε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς κηφήνες και καπιταλιστές, και χωρίς την ιμπεριαλιστική ανάμειξη – επέμβαση, για την καθυπόταξη του λαού της και την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο.

Αυτή η χώρα με σοβαρά προβλήματα λόγο των αποκλεισμών και του εμπάργκο, μπόρεσε και προστατέψει όσο γίνεται καλύτερα τον λαό της, με αποτέλεσμα τις 2 τελευταίες εβδομάδες να μην μετράει κανέναν νεκρό από «Κορωνοιό» όταν την ίδια ώρα στον καπιταλιστικό κόσμο μετράμε εκατόμβες νεκρών.

Η Κούβα στα 2 χρόνια από την εμφάνιση του «Κορωνοιού» σε όλες τις μεταλλάξεις του μετράει μέχρι σήμερα 8.299 νεκρούς, καταφέρνοντας τις τελευταίες εβδομάδες να τους εκμηδενίσει, ενώ την ίδια ώρα στην χώρα μας οι νεκροί ξεπερνούν τους 22.000 με τις τάσεις να είναι αυξητικές.

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα που παρήγαγε τα δικά της εμβόλια, που αρχίζει πλέον να εξάγει, προωθώντας και την συμπαραγωγή με άλλα κράτη και μάλιστα χωρίς πατέντες.

Το 83% των Κουβανών είναι πλήρως εμβολιασμένο (9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων ) με δυο δόσεις από τα δικά τους εμβόλια (Abdala – Soberana-02 – Soberana Plus) και είναι από τις πρώτες χώρες μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τόσο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Έχει αξία να υπογραμμίσουμε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Κουβά, παρόλα αυτά ο λαός εμπιστεύτηκε τους επιστήμονες της και τον αξιόλογο βιοτεχνολογικό τομέα και έρευνας που διαθέτει η χώρα και εμβολιάστηκε μαζικά.

Επίσης μέχρι τώρα δεν έχει καταγράφει ούτε ένα κρούσμα του στελέχους «Όμικρον» που σήμερα «κατατρώει» όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Η Κούβα από την πρώτη στιγμή της «Πανδημίας» πήρε δραστικά μέτρα για να μειώσει την μετάδοση της.

Με ενισχυμένο το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας από φοιτητές της ιατρικής και νοσηλευτικής κατάφερε να κάνει επιτήρηση του «ιού» και να ιχνηλατήσει σε μεγάλο βαθμό την μετάδοση του.

Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, πηγαίνοντας πόρτα - πόρτο καταγράφοντας ιατρικά ιστορικά και καταγραφή της «νόσου», για να εντοπίζονται οι εστίες μετάδοσης ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Σήμερα η Κούβα με τα χίλια – δυο προβλήματα εξαιτίας των αυθαίρετων οικονομικών αποκλεισμών μπορεί να περηφανεύεται ότι νικάει τον «Κορωνοιό» δείχνοντας την ανωτερότητα του καθολικού δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας που έχει.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ που δείχνει την προτεραιότητα μιας χώρας που προσπαθεί να οικοδομήσει σοσιαλισμό.

«Η πανδημία μας κόστισε, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως εργαστήκαμε με βάση μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη. Το κυριότερο περιουσιακό στοιχειό της Κούβας είναι η ζωή των Κουβανών».

Και όμως καμιά αναφορά δεν γίνεται από τα «πλουραλιστικά» κανάλια των αφεντικών, για αυτό που συμβαίνει στην Κούβα.

Και αυτό γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός» και πόσο απάνθρωπος είναι ο καπιταλισμός που οι ζωές των ανθρώπων δεν χωράνε στον «στενό κορσέ» της ανταγωνιστικότητας και των κερδών τους.

1 σχόλιο:

  1. Τα πάντα είναι σχετικά. Η Κούβα τα πάει πολύ χειρότερα από Βενεζουέλα, Αϊτή, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ. Αναφέρω χώρες της Λατινικής Αμερικής με παρόμοια κλιματολογικά και άλλα δεδομένα με την Κούβα. Τα πάει χειρότερα και σε σχέση με πάρα πολλές άλλες χώρες, φτωχές, όπως ας πούμε της Αφρικής. Επίσης βρίσκεται πάνω από τον Παγκόσμιο μέσο όρο θανάτων. Ας μη δημιουργούμε μύθους λοιπόν εκεί που δεν υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.