Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Κυκλοφόρησετο βιβλίο «Κιλκισιακό Οδολόγιο», του Τάσου Αμανατίδη


Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το βιβλίο «Κιλκισιακό Οδολόγιο», του Τάσου Αμανατίδη. Η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη μέσα στο 2021, μετά την πρώτη, στις αρχές του έτους, με τίτλο «Ενθύμια Ιατρικά και άλλα ενθυμήματα».

Αυτή τη φορά, μέσα στις διακόσιες πενήντα εξ σελίδες ενός καλαίσθητου τόμου, μας ξεναγεί στους διακόσιους εξήντα δύο κεντρικούς και απόκεντρους δρόμους και τις πλατείες της πόλης μας. Σε κάθε στάση ξενάγησης (οδό), μας ενημερώνει με σύντομες, αλλά πολύ περιεκτικές καταγραφές, για την ονοματοδοσία τους.

Διαβάζοντας τις ευχάριστες σελίδες του, μπροστά μας περνούν γνωστά ονόματα Ελλήνων και ξένων επιφανών ανθρώπων αλλά και αγνώστων, τοπωνύμια, αλησμόνητες πατρίδες, εθνικές ημερομηνίες κλπ.

Η προσεγμένη περίληψη κάθε γνωστού ονόματος (θέματος) φρεσκάρει τη μνήμη μας, μεγαλύτερη όμως αξία έχει η επαρκώς στοιχειοθετημένη ενημέρωσή μας για τα άγνωστα σε εμάς. Άγνωστα λήμματα, αδημοσίευτα που ο εντοπισμός τους απαιτεί μεράκι, χρόνο και τρόπο.

Σε όλες τις περιγραφές των οδών, περιέχεται τεράστιος πλούτος τοπικής ιστορίας ή διασύνδεσης της τοπικής μας με την Ελληνική και ξένη ιστορία.

Το βιβλίο είναι παρακαταθήκη για την πόλη μας, παρακαταθήκη και παράδειγμα σύντομης, απλής, καλογραμμένης τοπικής ιστορίας, αποτέλεσμα πολύχρονου κόπου, ώστε γνώσεις, πληροφορίες και έρευνα να χωρέσουν σε λίγες λέξεις.

Πραγματικά είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια στα χέρια μου.

Είναι ένας τόμος που τον προτείνω ανεπιφύλακτα.

Καλό είναι να βρίσκεται σε κάθε σπίτι.

Αγαπητέ φίλε Τάσο, καλοτάξιδο το «Οδολόγιο» της πόλης μας, που με τόσο μεράκι μας χάρισες. Αξίζει να το διαβάσουν πολλοί, λίγο θα προσπαθήσουν, πολύ θα ωφεληθούν.

Πολλά συγχαρητήρια στη Φάρμα Κουκάκη για την ενθάρρυνση και ενίσχυση σε συμπολίτες μας, ώστε να παρουσιάσουν τις αξιόλογες προσπάθειες ανάδειξης του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.