Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ο Γραμματέας των YOUNG LIBERALS GREECE Νικόλαος Ζερζελίδης, μιλά στη Γνώμη και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά



Ο νεαρός κύριος Νικόλαος Ζερζελίδης, Γραμματέας των YOUNG LIBERALS GREECE και Διεθνολόγος, μιλά στη Γνώμη και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ φίλε, Νίκο: Καταγωγή, Επάγγελμα, Σπουδές, Χόμπι, τρέχουσα καθημερινότητα σου κλπ.

Αρχικά Θωμά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την τιμή αυτή να εκφραστώ μέσω της σελίδας για κάποια σύγχρονα ζητήματα αλλά και να αναδείξω το έργο των Ελεύθερων Νέων Ελλάδος (Young Liberals Greece). 

Ονομάζομαι Νικόλαος Ζερζελίδης, είμαι 27 ετών, γεννημένος στη Χίο με καταγωγή από το Κιλκίς όπου και μεγάλωσα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιώ το 2ο μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα στα αγγλικά στη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Κατέχω προπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Εθνικισμό, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο του Λέϊντεν της Ολλανδίας. Έχω πραγματοποιήσει 2 Προγράμματα Εράσμους, τόσο ως φοιτητής όσο και ως εθελοντής σε Τσεχία και Πορτογαλία. 

Τέλος, έχω πραγματοποιήσει μια πρακτική άσκηση στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και 2 στρατιωτικά σχολεία, εξουσιοδοτημένα από τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στην Κρηστώνη Κιλκίς όσον αφορά τις επιχειρήσεις ειρήνης του ΟΗΕ, την ασφάλεια χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και τη διαχείριση μαζικών προσφυγικών ροών. 

Ενδιαφέρομαι έντονα για ζητήματα μετανάστευσης και πολιτικής ασύλου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και τη διαχείριση συγκρούσεων, όπως επίσης και για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και το μέλλον της.

Όσον αφορά τον λίγο ελεύθερο χρόνο μου, η πρώτη μου επιλογή είναι να πραγματοποιώ ταξίδια, κυρίως στο εξωτερικό, καθώς μετά τη διαμονή μου σε διάφορες χώρες, είτε για σπουδές, είτε για επαγγελματικούς λόγους, επιθυμώ να γνωρίσω σε βάθος τις πολιτισμικές καταβολές, χαρακτηριστικά και παραδόσεις των χωρών που απαρτίζουν τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Παράλληλα στα ταξίδια μου, μου αρέσει να επισκέπτομαι παλιά βιβλιοπωλεία όπου περνάω πολύ χρόνο καθώς η ανάγνωση βιβλίων (ειδικότερα αστυνομικές περιπέτειες και ιστορικά) αποτελεί μια συχνή ασχολία μου στον ελεύθερο χρόνο μου. Τέλος, μου αρέσει να περνάω δημιουργικά το χρόνο μου με την οικογένεια και τους φίλους μου.

Μιλησε μας για το τι είναι και τι κάνει το YOUNG LIBERALS GR;

Αρχικά, οι Young Liberals Greece-Ελεύθεροι Νέοι Ελλάδας είναι η μοναδική φιλελεύθερη πολιτική νεολαία στην Ελλάδα, πλήρως ανεξάρτητη και ακομμάτιστη. Οι Ελεύθεροι Νέοι Ελλάδας ασπάζονται τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς μέσα από τις ασφαλιστικές δικλείδες των θεσμών. 

Συγκροτούν ένα φιλελεύθερο δίκτυο επικοινωνίας και συνδιαλλαγής νέων σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με άλλες φιλελεύθερες νεολαίες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι Ελεύθεροι Νέοι αποτελούν πλήρες μέλος του LYMEC της ευρωπαϊκής ομπρέλας όλων των Φιλελεύθερων νεολαιών και του IFLRY, της Διεθνούς Ένωσης Φιλελεύθερων Νεολαιών. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουν την ελληνική παρουσία στα διεθνή φιλελεύθερα φόρα.

Οι Ελεύθεροι Νέοι Πραγματοποιούν δράσεις όπως θερινά σχολεία ηγεσίας, ακαδημίες επιχειρηματικότητας, hackathons αλλά και εκπαιδευτικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την εξέλιξη των μελών και την ανταλλαγή απόψεων με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά οράματα και ιδέες για το μέλλον. 

Η πρόσφατη περιοδεία της ομάδας με τίτλο “Restart 2021” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία, δηλαδή επανεκκίνηση της κοινωνίας μας, της οικονομίας και των αξιών μας μετά από πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων και καθίζησης λόγω της αποτέλεσε την 1η δια ζώσης δραστηριότητά μας και αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς δημιουργικών δράσεων των Ελεύθερων Νέων με στόχο την ενίσχυση των φιλελεύθερων αξιών και την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για τα σημαντικά προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία αλλά παραμένουν άλυτα λόγω της πόλωσης αλλά και της μη συμμετοχής της πλειοψηφίας των νέων στα κοινά.

Με βάση τα παραπάνω, οι Ελεύθεροι Νέοι προσφέρουν ένα δίκτυο διαλόγου, δίνοντας λόγο και φωνή σε όλους όσοι δεν εκφράζονται από τις υφιστάμενες δομές. Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στους θεσμούς έχει κλονιστεί, παλεύουμε για τις κοινωνικές ελευθερίες και δικαιώματα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και την αναβάθμιση της χώρας στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η ομάδα των Ελεύθερων Νέων έχει τη διάθεση, τις ιδέες και το πάθος να αποτελέσει το μοχλό της αλλαγής για μια πιο δίκαιη και συμμετοχική Ελλάδα στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα.

Είναι οι 50-60 plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.


Είναι μια πολύ καλή ερώτηση που προσωπικά δεν την έχω κάνει ποτέ στον εαυτό μου. Προσωπικά θα έλεγα πως δεν είναι έτοιμοι να μας δεχθούν, καθώς δεν μπορούν να αναλογιστούν το μέγεθος της δυναμικότητας, του πάθους για δουλειά αλλά και της επιθυμίας μας για να μην επαναλάβουμε τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενες γενιές. 

Το αφήγημα περί απειρίας και υπέρμετρου ενθουσιασμού της νέας γενιάς καταρρίπτεται αν αναλογιστούμε την ευκολία απόκτησης  πολυδιάστατων δυνατοτήτων και ικανοτήτων από τη μεριά της νέας γενιάς σήμερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές και ειδικότερα με τη γενιά των 50-60 με συνέπεια η νέα γενιά σήμερα να μπορεί να αντισταθμίσει την απειρία με διάθεση ανάληψης ευθυνών και αντιμετώπισης προκλήσεων δίχως φόβο και δισταγμό για τυχόν αποτυχίες. 

Η νέα γενιά, μονολότι επαγγελματικά αποδεικνύεται θαρραλέα, κοινωνικοπολιτικά είναι αμέτοχη. Αδιαφορεί για τα κοινά και δεν είναι μέρος της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων καθώς δεν ερωτάται για το αντίκτυπο των αποφάσεων και πολιτικών που αποφασίζονται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων με αποδέκτη την ίδια τη νέα γενιά. 

Ο παραπάνω λόγος είναι και η αιτία που οι παλαιότερες γενιές δεν είναι “έτοιμες” να μας δεχτούν ως τη γενιά της αλλαγής, της διόρθωσης των λαθών και της αναμόρφωσης των αξιών και των θεσμών μας, ακριβώς γιατί η νέα γενιά είναι απαθής όσον αφορά τα κοινά.

Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, κλπ;

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως ένα ανήσυχο πνεύμα, καθώς συχνά διερωτώμαι για την πορεία της χώρας μας, της Ευρώπης αλλά και του κόσμου γενικότερα. Ως διεθνολόγος, μελετώ καθημερινά τις διεθνείς εξελίξεις και παρατηρώ πως οι ηγέτες μεγάλων δυνάμεων σήμερα στη διεθνή σκηνή είναι εξαιρετικοί στους λόγους τους, μα ασυνεπείς στις πράξεις και δεσμεύσεις τους όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, η εξάλειψη της φτώχειας αλλά και προσφάτως η πανδημια του Covid-19 μεταξύ άλλων. 

Προσωπικά συμβάλλω στην ενημέρωση πολιτών όσον αφορά κρίσιμα διεθνή ζητήματα τόσο μέσω της αρθρογραφίας μου σε διάφορες ιστοσελίδες γνώμης όσο και μέσα από τις δράσεις των Ελεύθερων Νέων Ελλάδος.

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας;
Τι σε ενοχλεί;


Όπως προείπα, με ενοχλεί η απάθεια των νέων και η μη συμμετοχή τους όσον αφορά τα κοινά. Αδιαφορεί για τα κοινά και δεν είναι μέρος της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων καθώς δεν ερωτάται για το αντίκτυπο των αποφάσεων και πολιτικών που αποφασίζονται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων με αποδέκτη την ίδια τη νέα γενιά. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και αδιαφορία για το μέλλον της χώρας και των πολιτικών που υιοθετούνται με γνώμονα το μέλλον. 

Η νέα γενιά οφείλει να βρει το θάρρος που έχει απωλέσει δεκαετίες τώρα και να επιδιώξει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, ώστε να αισθάνεται υπερηφάνεια, δικαίωση και την ευθύνη για τις πολιτικές που αποφασίζονται με αποδέκτες όχι μόνο την τωρινή νέα γενιά αλλά και τις μεταγενέστερες γενιές. Ας αδράξουμε την ευκαιρία να αναδιατυπώσουμε τις αξίες, τις προτεραιότητες και να αναμορφώσουμε τους θεσμούς μας για μια πιο συμμετοχική και δραστήρια νέα γενιά.

Πως βίωσες και βιώνεις τον sars - covid 19 και τα αποτελέσματα του;

Όπως για όλους, έτσι και για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο να στερούμαι δεδομένες ελευθερίες και αγαθά που είχαμε προ-Covid19 εποχής. Η πανδημία του COVID-19 ήταν κάτι πρωτοφανές για όλο τον πλανήτη, μια παγκόσμια υγειονομική κρίση με τεράστιες προεκτάσεις σε κάθε φάσμα της ζωής μας, που οδήγησε σε αναθεώρηση αξιών και προτεραιοτήτων μας. 

Τα αρνητικά επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης είναι αναρίθμητα, με την ανθρώπινη απώλεια να είναι το πιο σημαντικό. Σε αυτό προστίθενται οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και η επίρριψη ευθυνών στους πολίτες για λάθη της κυβερνητικής στρατηγικής. Για αυτό, είναι εύλογο να αναλογιστούμε τις συνέπειες της πανδημίας σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο, κάτι που θα αναλυθεί περαιτέρω σε ύστερο χρόνο.

Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές…
ποιες ευχές κάνεις;


Υγεία πάνω από όλα, αισιοδοξία και υπομονή για τις προκλήσεις που έρχονται, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η πανδημία του COVID-19 με επηρέασε ως ένα βαθμό να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο και να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. 

Εύχομαι η πανδημία να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα για να επέλθει μια ηρεμία σε παγκόσμιο επίπεδο και να ανασυνταχθούμε για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στους Στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ όπως η εξάλειψη της φτώχειας, η ισότητα των φύλων και η παροχή εκπαίδευσης σε όλους μεταξύ άλλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.