Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση για απεργία και συλλαλητήριο στην Πλατεία Ειρήνης Κιλκίς, στις 16 Ιουνίου 2021


Ανακοίνωση Κλαδικού Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας

- ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΕΣ, OΛΟΙ στο συλλαλητήριο των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, την ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου-εκτρώματος, την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 7μμ στην - Πλατεία Ειρήνης
Δυναμώνουμε το Σωματείο μας - Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει


Συνάδελφε, συναδέλφισσα, απευθυνόμαστε σε σένα που εργάζεσαι στα εργοστάσια τροφίμων-ποτών, σε έναν από τους πιο «δυναμικούς» κλάδους της οικονομίας...

...στον εργάτη παραγωγής, που δουλεύει με μισθό πείνας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μεγάλη εντατικοποίηση

...στο συμβασιούχο εργαζόμενο στον Παπαδόπουλο, στο Μπάρμπα Στάθη, στις ζυθοποιίες, που βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς ομηρίας καθώς εργάζεται για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, περιμένοντας πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο του για να επιστρέψει στη δουλειά

...στη γυναίκα εργάτρια, που σακατεύεται κάθε μέρα στα εργοστάσια καθώς είναι αναγκασμένη να κάνει βαριές, κοπιαστικές εργασίες

...στον οδηγό, που γνωρίζει μόνο τι ώρα πιάνει δουλειά, αλλά όχι τι ώρα θα σχολάσει.

Με το νέο αντεργατικό τερατούργημα, η κυβέρνηση, κατ’ εντολή των βιομηχάνων, επιχειρεί να σαρώσει όποιο εργατικό δικαίωμα απέμεινε. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μη χτυπιέται από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Θεσμοθετείται η απλήρωτη δουλειά, το να δουλεύουμε όσο και όποτε θέλουν οι βιομήχανοι και επιδιώκεται να μπουν νέα εμπόδια στη συλλογική δράση, στο δικαίωμα της απεργίας ενώ γίνονται ακόμη πιο εύκολες οι απολύσεις αγωνιστών συναδέλφων μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

να μη γίνουμε η γενιά που θα χάσει όλα αυτά τα δικαιώματα που με αίμα κατέκτησαν οι προηγούμενες. Έχουμε την υποχρέωση να τα διευρύνουμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Να πάμε κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν.

Το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Τίποτε δε μας χαρίστηκε.

Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, σε όσα εργοστάσια πάρθηκαν κάποια μέτρα προστασίας, ήταν αποτέλεσμα διεκδίκησης των εργαζόμενων. Οι, λίγες έστω, προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα είχαν πραγματοποιηθεί αν δεν είχαν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Αν οι συλλογικοί αγώνες, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε για ποιο λόγο, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν βαλθεί να τα χτυπήσουν;

Αντίθετα, αυτό που δοκιμάστηκε και έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό είναι:
η λογική του «να κάνουμε υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει». Από το 2010 και μετά, η ζωή μας διαρκώς χειροτερεύει
η εναπόθεση των ελπίδων στην εναλλαγή κυβερνήσεων. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τον έναν αντεργατικό νόμο μετάτον άλλον, για λογαριασμό των βιομηχάνων
η λογική του ότι αν πάει καλά η εταιρεία κάτι θα περισσέψει και για τους εργαζόμενους. Πόσο βελτιώθηκε η ζωή των εργατών στα εργοστάσια τροφίμων του Κιλκίς από τη διαρκή ανάπτυξη των επιχειρήσεων;

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Την τελευταία δεκαετία οι βιομήχανοι του κλάδου αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 50% ενώ ορισμένες επιχειρήσεις, όπως ο Μπάρμπα Στάθης και ο Αραμπατζής, αύξησαν τα κέρδη τους σχεδόν κατά 100%! Προχώρησαν σε επενδύσεις, άνοιξαν νέα εργοστάσια, εκσυγχρόνισαν την παραγωγική διαδικασία προκειμένου να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα τους και την κερδοφορία τους.

Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι του κλάδου δούλευαν όλοι αυτήν την περίοδο χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με μισθό κοντά στον κατώτατο, χωρίς ωράριο, συχνά απλήρωτοι, με συμβάσεις λίγων μηνών, πληρώνοντας ακόμη και με τη ζωή τους την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ

Κάθε βιομήχανος, ακόμη και μόνος του, έχει δύναμη και όμως, παρά τις μεταξύ τους διαφορές ενώνονται και φτιάχνουν τα δικά τους σωματεία, όπως ο ΣΕΒ. Ένας εργάτης μόνος του είναι αδύναμος, πολλοί εργάτες μαζί όμως μπορούν να κάνουν τα πάντα. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά!

Όλο το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο έδωσε μια σειρά μάχες, όπου υπήρχαν προβλήματα

Για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα στο εργοστάσιο της ΤORRE.

Για να μην περάσουν οι απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις στη EURICOM.

Για την ανάκληση απολύσεων συναδέλφων σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως στην Pelopac.

Ανέδειξε ελλείψεις στα εργοστάσια σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας που οδήγησαν σε εργατικά ατυχήματα.

Έδωσε απεργιακές μάχες για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μπήκε μπροστά στον αγώνα, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής, για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, για να μην αδειοδοτηθούν δύο νέες μονάδες καύσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ.

Ενώσαμε την φωνή μας με τους αγωνιστές υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικώντας μέτρα προστασίας στα σχολεία και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Σε καλούμε να κάνεις το βήμα, να οργανωθείς στο Σωματείο και όλοι μαζί να παλέψουμε:

Για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε κανείς εργαζόμενος να μην είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί το μισθό του και τα υπόλοιπα του δικαιώματα μόνος του.

Για τα δικαιώματα των συμβασιούχων εργαζόμενων. Να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων που εργάζονται για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως πχ στον Παπαδόπουλο. Για επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις εκείνων που εργάζονται σε επιχειρήσεις με εποχικό αντικείμενο.

Για τη βελτίωση της ζωής της γυναίκας εργάτριας, που σακατεύεται κάθε μέρα στα εργοστάσια, υποφέρει από μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς είναι αναγκασμένη να κάνει βαριές, κοπιαστικές εργασίες. Για την εξίσωση της άδειας κύησης «μόνιμων» και συμβασιούχων εργατριών.

Για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα. Να απαλλαγούμε από τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο και ενεργούν για λογαριασμό των βιομηχάνων, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΣΕ, του ΕΚΘ και του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

Για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να μη δεχτούμε να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα για τα κέρδη των βιομηχάνων. Να μη θρηνήσουμε άλλο νεκρό από την πανδημία, όπως τη συνάδελφο μας στον Παπαδόπουλο.

Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων ετών. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Για μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο που στον 21ο αιώνα αποτελεί προϋπόθεση για να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να χαρούμε τη ζωή και τα παιδιά μας.

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΕΣ, OΛΟΙ στο συλλαλητήριο των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

την ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου-εκτρώματος

την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 7μμ στην πλατεόα Ειρήνης

ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.