Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Προτάσεις Περιπατητών Κιλκίς για υποστήριξη της πηλοθεραπείας


Δελτίο τύπου
 Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς
Από την εποχή των κοινοτήτων με την ίδρυση του πηλοθεραπευτηρίου από την κοινότητα της Ξυλοκερατιάς και τον ιδιώτη Αγγελάκη άποψη όλων ήταν η υποστήριξη της πηλοθεραπείας με ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Μορρύλου και Κλιτών, καθώς και τον περιμετρικό της λίμνης δρόμο- πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο.


Την εποχή του Συμβουλίου Περιοχής (1995) με την ημερίδα ενημέρωσης για τους αρχαιολογικούς χώρους Μορρύλου, Κλιτών, Τούμπες Πεδινού-Γαλλικού- Ανθοφύτου από την Θώμη Σαββοπούλου σε όλα τα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής και τους παράγοντες του Νομού διατρανώθηκε η άποψη για παράλληλες δράσεις υποστήριξης της πηλοθεραπείας.

Η ονομασία του Καποδιστριακού Δήμου Πικρολίμνης ακριβώς συμπεριελάμβανε την αναπτυξιακή διάσταση της πηλοθεραπείας με το θαυματουργό χαλαστραίο νίτρο για όλες τις παθήσεις.

Από το 350 Π.Χ. από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας του Φιλίππου οι κάτοικοι πήγαιναν στις Κλίτες (δίπλα στην λίμνη) για πηλοθεραπεία και μετά πήγαιναν στην Μόρρυλο ( Α. Απόστολοι ) να προσκυνήσουν τον Ασκληπιό.

Με την ίδρυση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς 2014 έγινε σε αυτό το πνεύμα ομαδικός περίπατος από Μόρρυλο μέχρι τις Κλίτες με στάσεις στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Α. Αποστόλων (Δημ. Σχολείο), ΚΕΠ Μαυρονερίου, Δάσος Αγίου Δημητρίου Μαυρονερίου στον χώρο των 20 στρ που ζητήθηκαν για την διαμόρφωση χώρων ποικίλων δραστηριοτήτων και χώρου εκδηλώσεων Προσφυγικού Ελληνισμού, Ζωοδόχος Πηγή Μαυρονερίου, Πολιτιστικό Σύλλογο Πικρολίμνης (Δημ. Σχολείο), παραλίμνια και ολοκλήρωση στις Κλίτες (λόφος δεξαμενής Ξυλοκερατειάς). Την διαδρομή που ακολουθούσε ο κόσμος από το 350 π.χ. που προτείνουμε να γίνει μονοπάτι 12 χλμ. Επίσης προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου για να τα συμπεριλάβει.

Διοργανώσαμε εκδρομή στο Πηλοθεραπευτήριο, τον αρχαιολογικό χώρο Μικροκάμπου, τα μουσεία Θρακικής και Μικρασιατικής Κατοικίας καθώς και τον Ζωολογικό Κήπο.

Επισκεφθήκαμε δηλαδή ότι θεωρείται αναγκαίο για την υποστήριξη της πηλοθεραπείας με παράλληλα ενδιαφέροντα για τους επισκέπτες και διαμένοντες.

Με την δημοσιοποίηση των δράσεών μας (πριν με αφίσες και μετά με εικόνες στα Μ.Κ.Δ.) σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες Μικροκάμπου, Μαυρονερίου και Ξυλοκερατειάς του Πολιτιστικούς Συλλόγους Α. Αποστόλων, Μαυρονερίου, Πικρολίμνης και Μικροκάμπου σφραγίσαμε την τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του Δήμου, της Περιφερειακής μας Ενότητας, του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δια των Διευθύνσεων Πολιτικής Γης και Δασών.

Προτείνουμε λοιπόν όλα τα αναφερόμενα να συμπεριληφθούν στο σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου ανεξαρτήτως του φορέα για την υλοποίηση.

Η πηλοθεραπεία δεν είναι μόνο τοπικό θέμα αλλά πανελλήνιο και Ευρωπαϊκό, με αυτές τις δράσεις μπορεί να υποστηριχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.