Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Φραγγίδης: «Τουρισμός 2021- Κατώτερη των περιστάσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση»

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον Τουρισμό, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού κ. Γιώργος Φραγγίδης, άνοιξε τον κύκλο των τοποθετήσεων, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης στον τουρισμό την περσινή χρονιά, τόσο σε επιτελικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου. 

Όμως και προϋπάρχοντα της πανδημίας προβλήματα, όπως η κατάρρευση της Thomas Cook και ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμειναν χωρίς αντιμετώπιση.

Ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ούτε φέτος έχει πείσει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα, τη στήριξη και την ανάκαμψη του τουρισμού. Η κατάσταση στην τουριστική αγορά είναι επισφαλής και αμφίσημη. Οι κρατήσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Η υγειονομική εικόνα της χώρας είναι επιβαρυμένη αλλά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς ούτε ο εμβολιασμός των εργαζομένων του κλάδου έχει ξεκινήσει ακόμα. 

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν εκπαιδευτεί στα νέα βελτιωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι πύλες εισόδου της χώρας για τον οδικό τουρισμό δεν έχουν ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Τα ξενοδοχεία covid πέρυσι ήταν ένα φιάσκο λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος των ξενοδόχων και πολλά δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για την περσινή χρονιά. Τι διαφορετικό έχετε προνοήσει φέτος; συνέχισε ο υπεύθυνος τομέα τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, φυτοζωούν ή απειλούνται με λουκέτο. Οι εργαζόμενοι βιώνουν ανασφάλεια, εργασιακά κεκτημένα ετών διακυβεύονται, πολλοί έχουν μείνει απροστάτευτοι, η ανεργία αυξάνεται. Η κυβέρνηση ψάχνει ευκαιρία να αποκλείσει δικαιούχους από μέτρα στήριξης, όπως στην περίπτωση των τουριστικών λεωφορείων, όπου θέτει ως προϋπόθεση για την επιδότησή τους την προσκόμιση του Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμου Σήματος, το οποίο οι μισοί περίπου δεν έχουν κατορθώσει να εκδώσουν εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Φραγγίδης υπενθύμισε στους υπουργούς ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει ήδη από πέρυσι ένα σχέδιο εξόδου του τουρισμού από την κρίση, ενώ συνεχώς κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι ευτυχές ότι υιοθετήσατε την πρότασή μας, που διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψή μας με την FedHATTA, για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους, είπε χαρακτηριστικά.

Στις προτάσεις μας συγκαταλέγονται επίσης μέτρα, όπως:

- μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στον τουρισμό,

ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και «κούρεμα»,

επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης αμέσως μετά το άνοιγμα,

αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων,

αναστολή πλειστηριασμών για όλο το 2021, κ.ά.

Για τα self tests, που πρόσφατα ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στον εβδομαδιαίο υγειονομικό έλεγχο, εμείς προτείνουμε να γίνονται στη μέση της εβδομάδας, ενώ κάθε Δευτέρα να πραγματοποιείται έλεγχος από τον ΕΟΔΥ.

Ο υπεύθυνος τομέα τουρισμού εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση για το περσινό καχεκτικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ με 3 εκατ. ωφελούμενους και 15 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Επιπλέον, σημείωσε, το ίδιο το τουριστικό προϊόν χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και αναβαθμιστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, με έμφαση στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και του τουρισμού βιωματικής εμπειρίας, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό, την αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Η κρουαζιέρα χρειάζεται επανασχεδιασμό, το πρόβλημα των δασικών χαρτών και ό,τι εμποδίζει τις τουριστικές επενδύσεις να επιλυθούν. Διαχρονικό αίτημα αποτελεί η δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMO).

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Αδρανεί, συνέχισε ο βουλευτής. Το Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει ότι ο τουρισμός είναι πολυπαραγοντικός και απαιτεί σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας. Αν και ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί δύο φορές την κατάθεση δεκαετούς πλάνου, δεν το έχει κάνει πράξη μέχρι τώρα.

Το ίδιο συνέβη και με την τουριστική εκπαίδευση, που χρειάζεται ένα νέο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να αποκτήσει νέα ποιότητα. Η Ελλάδα, ως τουριστική χώρα, θα μπορούσε να αποτελεί εκπαιδευτικό πόλο έλξης και να διαθέτει Πρότυπη Σχολή Τουρισμού, με φοιτητές από όλον τον κόσμο. Αντ΄αυτού, συνεχίζεται η υποβάθμιση των Ανωτέρων Σχολών Τουρισμού.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης, ο τουρισμός επωφελείται έμμεσα, με κονδύλια κατώτερα της συμβολής του στην ελληνική οικονομία. Η προσέγγιση κι εδώ είναι αποσπασματική και χωρίς φιλοσοφία, ενώ δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα, πού θέλουμε να πάμε τον ελληνικό τουρισμό και πώς θα επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο.

Τέλος, ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι ο ρεαλιστικός στόχος για το 2021 είναι να αποτελέσει μια χρονιά επιβίωσης, συντήρησης και θεμελίωσης γερών βάσεων για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Αυτό σημαίνει ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. 

Αυτός ήταν και ο σκοπός που καταθέσαμε αυτήν την επίκαιρη επερώτηση, για να δούμε τι δεν έγινε σωστά πέρυσι και να συνεισφέρουμε όλοι σε μια πιο επιτυχημένη φετινή χρονιά, για το καλό του τουρισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί στη Βουλή 5 μήνες μετά την κατάθεσή της και λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της σεζόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.