Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Η ιστορία της Microsoft


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Μια φορά και έναν καιρό ήταν 2 αγόρια που ήταν φίλοι από το σχολείο, o Bill Gates και ο Paul Allen.Το κοινό τους πάθος ήταν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές! O Bill ήταν μόλις 17 ετών ενώ ο Paul 19, όταν αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μικρή εταιρεία, την Traf-O-Data, πουλώντας στην πόλη του Seattle έναν υπολογιστή που έκανε μετρήσεις για την κίνηση στους δρόμους.

Για τον σκοπό αυτό αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον Paul Gilbert, ο οποίος θυμάται σχετικά με αυτή την ιστορία: Έβλεπα τον Gates και τον Allen να περπατούν στο διάδρομο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. 

Κάποια στιγμή με ρώτησαν: «Μπορείτε να μας φτιάξετε έναν μικροϋπολογιστή;» Αφού το σκέφτηκα, συμφώνησα να συμμετάσχω και έγινα συνεργάτης τους στην επιχείρηση.

Οι Paul Allen και Bill Gates πριν ιδρύσουν το 1972 την Traf-O-Data και στη συνέχεια το 1975 την Microsoft, ήταν όπως προανέφερα δύο φίλοι των υπολογιστών σε μια εποχή που η πρόσβαση σε υπολογιστές ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Έτσι οι δυο τους το «έσκαγαν» από τα μαθήματα γυμνασίου Lakeside School στο Seattle των Η.Π.Α. και πήγαιναν στην αίθουσα του σχολείου τους που είχε υπολογιστές. 

Εκεί πειραματίζονταν με έναν υπολογιστή του σχολείου τους και μια μέρα «πιάστηκαν» επί το έργον από τους υπεύθυνους, αλλά αντί να αποβληθούν, τους προσφέρθηκε απεριόριστος χρόνος με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα μισθοδοσίας για την Information Sciences Inc. Αυτό συνέβη, έχοντας ενταχθεί στο Lakeside Programmers Group του σχολείου τους!

Το 1973 όμως, ο Bill Gates έφυγε από το Seattle για να σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Ωστόσο, η πρώτη αγάπη του Gates δεν τον άφησε ποτέ καθώς περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο κέντρο υπολογιστών του Πανεπιστημίου, όπου μέρα με την μέρα βελτίωνε τις δεξιότητές του στον προγραμματισμό. 

Την ίδια περίπου εποχή ο Paul Allen μετακόμισε στη Βοστώνη, εργαζόμενος ως προγραμματιστής στην εταιρεία Honeywell International Inc. Παράλληλα «πίεζε» τον Gates με τον οποίο είχε διατηρήσει επαφή, να φύγει από το Harvard, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί στα δικά τους έργα.

Ο Allen μάλιστα διάβασε ένα άρθρο στο περιοδικό Popular Electronics σχετικά με τον μικροϋπολογιστή Altair 8800 και το έδειξε στον Gates. Αυτό το άρθρο αποτέλεσε αφορμή και στις 02.01.1975 έγραψαν ένα γράμμα προς την εταιρεία MITS, η οποία κατασκεύαζε τον υπολογιστή Altair 8800, ζητώντας από αυτήν να τους αφήσει να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο αργότερα θα γινόταν μια(ίσως η ποιο σπουδαία) γλώσσα προγραμματισμού!

Μετά από οκτώ εβδομάδες, ο Allen και ο Gates παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στην εταιρεία MITS, με την οποία συμφώνησαν το λογισμικό να διανέμετε με το όνομα Altair BASIC. Στη συμφωνία παραχώρησης της BASIC γι’ αυτόν τον υπολογιστή ο Gates και ο Allen ανέφεραν για πρώτη φορά ότι εκπροσωπούν την εταιρεία «Micro-Soft». Μάλιστα ο Paul Allen, ήταν ο εμπνευστής της ονομασίας «Micro-Soft», από τις λέξεις microprocessor και software μιας και το πρώτο software το δημιούργησαν για έναν microcomputer, τον Altair 8800.

Η συμφωνία ενέπνευσε τους Gates και Allen να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία λογισμικού. Έτσι, η Microsoft ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 1975 στο Albuquerque, Νέο Μεξικό με τον Gates να είναι ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος. Την επωνυμία Microsoft την κατοχύρωσαν στις 26 Νοεμβρίου 1976.

Τον Αύγουστο του 1977, λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της διεθνές γραφείο. Ήταν στην Ιαπωνία και ονομάστηκε ASCII Microsoft. Το 1979, η μητρική εταιρεία μετακόμισε στο Bellevue της Ουάσινγκτον και δύο χρόνια αργότερα έλαβε την επωνυμία Microsoft Inc. Ο Gates ήταν πρόεδρος της εταιρείας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Allen ήταν εκτελεστικός Αντιπρόεδρος.

Το 1980 η Microsoft δημιούργησε το πρώτο λειτουργικό της σύστημα, το όποιο ήταν μια έκδοση του Unix που ονομαζόταν Xenix. Το Xenix δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου της Microsoft, το Multi-Tool Word, προκάτοχο του Microsoft Word.

Το πρώτο όμως επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, ήταν το MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), το οποίο δημιουργήθηκε για την IBM το 1981 και βασίστηκε στο QDOS (Quick and Dirty Operating System, 86-DOS) του σπουδαίου προγραμματιστή Tim Paterson. Στη συμφωνία του αιώνα, η Microsoft έδωσε την άδεια της στην IBM να χρησιμοποιεί το MS-DOS, όμως διατήρησε τα δικαιώματά της για το συγκεκριμένο λογισμικό.

Στις 20 Νοεμβρίου 1985, η Microsoft παρουσίασε τα Windows 1.0. Το πρώτο της λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον. Επίσης, ήταν multi-tasking. Τα Windows 1.0, που χρησιμοποιούσαν ως βάση το λειτουργικό σύστημα MS-DOS, είχαν τότε ως ανταγωνιστές την Apple με τον Lisa II και την IBM με το Top View.

Την 1η Αυγούστου του 1989 ο Bill Gates ανακοίνωσε το Microsoft Office ως ένα πακέτο εφαρμογών για υπολογιστές Macintosh. Περιελάμβανε το Word 4.0, Excel 2.2, PowerPoint 2.01, Mail 1.37. Μάλιστα αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε 15 μήνες νωρίτερα από το Microsoft Office 1.0 για τα Windows.

Τον Αύγουστο του 1995, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 95 και τον Internet Explorer 1.0., ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Στις 15.11.2001 κυκλοφόρησε στην Αμερικανική αγορά την πρώτη παιχνιδοκονσόλα της Microsoft, το γνωστό Xbox.

Το 2012, η Microsoft παρουσίασε τη φορητή συσκευή Surface στην οποία έτρεχαν τα Windows RT και τα Windows 8 Pro.

Οι βασικές εκδόσεις των Windows: 1,0 ~ 2,0 ~3.0 ~ 3,1 ~ 3,11 ~ 3,2 ~ ΝΤ ~ 95 ~ 98 ~ 2000 ~ Me ~ XP ~ Vista ~ 7 ~ 8 ~ 10 Η εταιρεία έως και σήμερα αποτελεί έναν από τους κολοσσούς στον χώρο της Πληροφορικής έχοντας γράψει τη δική της ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.