Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Το νομοσχέδιο που θα σημάνει το "θάνατο" χιλιάδων μικροπαραγωγών


Ανακοίνωση Σωματείου Λαϊκών Αγορών νομού Κιλκίς
Μετά την ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου για της λαϊκές αγορές επισημαίνουμε ότι έχει απορριφθεί από τον κλάδο και το θεσμό των λαϊκών αγορών. Ειδικότερα, επισημαίνει πως «την ίδια ώρα που η πανδημία έχει πλήξει στο έπακρο τους αγροτοπαραγωγούς εμπόρους λαϊκών αγορών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βιοπαλαιστές, με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αν ψηφιστεί στη Βουλή, θα σημάνει το "θάνατο" χιλιάδων μικροπαραγωγών». 

Τονίζει ακόμα ότι «η είσοδος ιδιωτών στις λαϊκές αγορές θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κέρδος των μεγαλεμπόρων σε βάρος των μικροπωλητών και τη μετατροπή τους σε υπαίθρια "super markets", με αγνώστου προελεύσεως προϊόντα» καθώς «το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει: 

Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ). 

Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς. 

Ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις
θέσεις. 

Καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών. 

Εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις». Με άλλα λόγια, «μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές, αυτές θα μπορούν να τις ελέγχουν και οι ίδιες με
τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας άμεσα αφόρητη πίεση
σε όποιον μικρομεσαίο παραγωγό αντέξει, για όσο αντέξει». 

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «με αυτό το νομοσχέδιο χάνεται το όποιο κοινωνικό πρόσημο των λαϊκών αγορών είχε απομείνει και γίνεται εργαλείο για τα
μονοπώλια του εμπορίου να κυριαρχήσουν εκεί που μέχρι σήμερα δεν είχαν
"πατήσει πόδι". 

Είναι ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, και για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και για τις λαϊκές οικογένειες-καταναλωτές!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του

Καλούμε όλη τη πολιτική ηγεσία του νομού Κιλκίς να τοποθετηθεί δημόσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.