Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Χ. Γκουντενούδης: Η διοίκηση του Δήμου Παιονίας λειτουργεί εν κρυπτώ και αγνοεί πλήρως την τοπική κοινωνία


Υπογράφει ο Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Πρώην Δήμαρχος Παιονίας
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» 
Όπως αναφέρθηκα και σε προηγούμενη τοποθέτηση μου, η δυνατότητα για δια περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω πανδημίας, έγινε προϊόν εκμετάλλευσης από την σημερινή διοίκηση του δήμου ώστε να μπορεί να περνάει οτιδήποτε θέλει εν κρυπτώ και χωρίς καμία δημόσια συζήτηση.

Και για του λόγου το αληθές, αναφέρομαι συγκεκριμένα σε γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου κ. Σιωνίδη το τελευταίο χρονικό διάστημα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Όπως γνωρίζει ο καθένας, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Αποπέμφθηκε δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και μάλιστα πρόεδρος της Κοινωφελούς χωρίς να υπάρξει καμία διαδικασία συζήτησης, διαβούλευσης αλλά έστω και τοποθέτησης του θιγόμενου. Αυτό συνιστά μια καταφανέστατη απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου που αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

Με την ένοχη ανοχή του Δημάρχου κ. Σιωνίδη, επισημοποιήθηκε πλήρως η δομή μεταναστών της Νέας Καβάλας με κατασκευή κανονικών κατοικιών όχι με προκάτ αλλά με box, με όλες τις πολυτέλειες που προβλέπουν μόνιμες κατασκευές. Χωροθέτηση με πλατείες, παιδικές χαρές κλπ, αρπάζοντας ακόμη και αγροτικές εκτάσεις από παραγωγούς οι οποίοι επί σειρά τις καλλιεργούσαν. 

Ο δήμαρχος ερωτώμενος σε επίσημη συνέντευξη προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα λέγοντας πως δεν μιλάμε για «μονιμοποίηση αλλά για νομιμοποίηση» του καταυλισμού!

Η απαξίωση ακόμη και της πρωτεύουσας του δήμου μας, του Πολυκάστρου, κορυφώθηκε με την απώλεια και του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος και μάλιστα χωρίς να υπάρξει ουδεμία σοβαρή αντίδραση του Δημάρχου, παρά μια επιστολή καθαρά προσχηματική και πέραν τούτου ουδέν.

Μάθαμε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην ΠΑΘΕ από το ύψος του κόμβου Πολυκάστρου έως τα σύνορα με τον νομό Θεσσαλονίκης για να ανοίξουν τα πλευρικά διόδια στον κόμβο Πολυκάστρου.

Μέχρι τώρα η δημοτική αρχή δεν εξέφρασε καμία αντίδραση για αυτή την παρέμβαση. Όμως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» καθώς για το άνοιγμα των διοδίων όπως προβλέπει η νομοθεσία θα έπρεπε να έχει προηγηθεί κατασκευή αυτοκινητόδρομου, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει κάνει προσφυγή ο δήμος στο ΣΤΕ από την προηγούμενη διοίκηση.

Σε δελτίο τύπου του Δήμου Παιονίας που αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 αναφέρονται μεγαλειώδη έργα, για τα οποία όμως δεν γνωρίζουν καν τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων! Διαλαλούν ότι έχουν βρει τα χρήματα από τα ταμεία του δήμου και αναρωτιόμαστε, αφού βρήκαν λεφτά, γιατί δεν χρηματοδότησαν τις παιδικές χαρές με ίδιους πόρους παρά συνέχισαν την χρηματοδότηση μέρους τους με δάνειο;

Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση είχαμε ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα με κάθε επιφύλαξη για το πώς θα εκτελεστούν αυτά τα έργα. Βέβαια και δεν σταθήκαμε εμπόδιο εκφράζοντας αρνητική ψήφο, όμως δεν μπορούμε να μην χαρακτηρίσουμε τις εξαγγελίες αυτές «πυροτεχνήματα» για εσωτερική κατανάλωση.

Σε πολλά έργα του τεχνικού προγράμματος είχαμε παραδώσει μελέτες έτοιμες, για τις οποίες θα μπορούσε απλά να είχε γίνει μια επικαιροποίηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα χωρίς περαιτέρω σπατάλη χρημάτων.

Αντί αυτού όμως ο δήμος αναθέτει εκ νέου την εκπόνηση μελετών σε ιδιωτικές εταιρίες με αδιαφανή τρόπο και με υπέρογκα ποσά.

Αναφέρομαι στην μελέτη διαχείρισης του ηλεκτροφωτισμού και στην αντικατάσταση των φωτιστικών με λαμπτήρες νέου τύπου LED, όπως βέβαια στην αξιοποίηση του προγράμματος « έξυπνων πόλεων ( smart cities ), όπως το είχαμε προγραμματίσει, ως διοίκηση.

Ήταν προεκλογική δέσμευση μας η πραγματοποίηση αυτού του έργου, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπως πραγματοποίησαν και άλλοι δήμοι της χώρας, ύψους, συμφώνα με την τότε μελέτη του 2015, 7 εκ. ευρώ, κατόπιν διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Ο δήμος με αυτή την παρέμβαση θα απαλλασσόταν από τα έξοδα συντήρησης για 12 χρόνια με την δέσμευση του αναδόχου να υπάρχει οικονομία σε ενέργεια της τάξης του 70%! Η διοίκηση του κ. Σιωνίδη ακόμη δεν έχει προχωρήσει το έργο παρά ανέθεσε σε άλλον μελετητή την εκ νέου εκπόνηση μελέτης!

Σε προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών από το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης» για την κατασκευή αγροτικής οδοποιίας, η σημερινή διοίκηση, ανέθεσε σε ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρεία την μελέτη με πολύ υψηλό τίμημα, ενώ μπορούσε να την αναθέσει στην διαδημοτική εταιρεία ΔΕΠΑΝ, της οποίας ο δήμος Παιονίας είναι ιδρυτικό μέλος, με πολύ λιγότερο κόστος! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην απαξίωση της τοπικής αγοράς από τη δημοτική αρχή. Η προμήθεια για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό αλλά και για πλειάδα άλλων αναθέσεων και όχι διαγωνισμών, γίνεται σε επιχειρήσεις και ιδιώτες όχι από την περιοχή του Δήμου Παιονίας, αλλά εκτός. Γιατί άραγε;

Αυτή είναι η δημοτική αρχή του κ. Σιωνίδη, που με τον καιρό ξεδιπλώνει όλο το πραγματικό της πρόγραμμα και την ιδιοτελή της ατζέντα την οποία είχε αποκρύψει επιμελώς από τους δημότες προεκλογικά.

Αδιαφάνεια παντού, ρουσφέτι με αναθέσεις σε ημετέρους, διπλοπληρωμές μελετών και στην πραγματικότητα διοικητική αδράνεια και απαξίωση των θεσμών και των δημοτών.

Οφείλει να επανέλθει άμεσα η τάξη στη διοίκηση του δήμου γιατί διακυβεύονται τα συμφέροντα των δημοτών με ευθύνη του ίδιου του Δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.