Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Σ. Παραστατίδης: Ενιαίο εθνικό μέτωπο μόνο μέσα από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών


Συνέντευξη του Στέφανου Παραστατίδη, γραμματέα οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα το Καρφί της Κυριακής 
Ένα σύντομο σχόλιο για την καταδικαστική απόφαση στη δίκη της Χ.Α.;
Η εμφάνιση, γιγάντωση και εδραίωση της Χ.Α. ήταν μία ήττα, μία πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας. Την περασμένη Τετάρτη η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου πέτυχε μία πολύ σημαντική, πρώτη νίκη. Πάνω σε αυτή πρέπει να πατήσει όλος ο δημοκρατικός κόσμος.

Από δω και στο εξής κανένας αιφνιδιασμός, κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Από που απαιτείται είναι διαρκής επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την αποφυγή ενός ακόμη διχασμού που οδήγησε στην αμφισβήτηση της ίδιας της Δημοκρατίας. Και θα το πετύχουμε

Πώς κρίνετε έως τώρα την κυβέρνηση, κυρίως στον τομέα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας;

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά για φέτος την ύφεση στο 7,5%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσδιορίζει γύρω στο 9%, με το πρωτογενές έλλειμμα να φτάνει στα 5,5 δις μόλις για το πρώτο οκτάμηνο. Την ίδια ώρα, οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν διαφαίνονται άμεσα στον ορίζοντα. 

Προφανώς και η πανδημία έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, με σχεδόν όλες τις χώρες, ιδίως σε επίπεδο Ε.Ε. να παρουσιάζουν ύφεση και αύξηση της ανεργίας, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες αν η κυβέρνηση διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την επερχόμενη κρίση. 

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει κι ένα δεύτερο lockdown», είναι όμως πράγματι έτσι; Επειδή η ΝΔ έχει την παράδοση της «θωρακισμένης οικονομίας», η οποία οδήγησε έπειτα από λίγους μήνες τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση της πανδημίας. 

Υπάρχει στο τραπέζι μόνο το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, για το οποίο το Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει τις σοβαρές ενστάσεις του. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως έχει εκπονήσει το δικό της σχέδιο ή αρκείται στο «βλέποντας και κάνοντας;»

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία;

Δική μας κόκκινη γραμμή κ. Δρούζια είναι να αποκτήσει η χώρα «κόκκινη γραμμή» στις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία. Και πώς χαράσσονται οι κόκκινες γραμμές; Με αρραγές εθνικό μέτωπο, που διαμορφώνεται μέσα από τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Πριν μερικές μέρες πληροφορηθήκαμε ότι πριν την κρίση του Αυγούστου υπήρχε ένα προσχέδιο γραπτής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. 

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να γνωρίζουν μέχρι ποιο σημείο η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις. Είναι θετικό ότι ο διάλογος εκκινά και πάλι και προφανώς είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της μόνης διαφοράς με τη Τουρκία, αυτή της υφαλοκρηπίδας και της χάραξης της ΑΟΖ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη να δέχεται τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν, τις περιηγήσεις του Oruc Reis και το κατά πόσο θα επιδιώξει ή όχι την επιβολή κυρώσεων για όσο διάστημα κρατήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Ως Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει μέχρι στιγμής για την επανεκκίνηση του κομματικού μηχανισμού και τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

Η πανδημία μάς οδηγεί στην αναπροσαρμογή πολλών δεδομένων. Αξιοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία, προχωρώντας σε εκατοντάδες τηλεδιασκέψεις με τις περιφερειακές μας οργανώσεις, ενώ παράλληλα κάναμε περιφερειακές συνδιασκέψεις με θεματικές που αφορούν σε ιδεολογικά ζητήματα, αλλά και αυτά της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της ενεργειακής δημοκρατίας, όπως και του κοινωνικού κράτους στην μετά πανδημία εποχή.

Παράλληλα, ξεκινάμε σε όλη τη χώρα συζήτηση με στελέχη μας και την κοινωνία σε 3 βασικούς άξονες, την υγεία και την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ., την οικονομία/εργασία, θέσεις που ήδη διατυπώσαμε με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα την 3η Σεπτέμβρη και στην ΔΕΘ, όπως και την παιδεία κ την προσαρμογή αυτής στην πανδημία.

Είμαστε ένα κόμμα που, παρά τις δυσκολίες, διατηρούμε την οργανωτική μας επάρκεια και συζητάμε περισσότερο πολιτικά σε σχέση με το παρελθόν. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση που περιλαμβάνει την περαιτέρω πολιτικοποίηση και τη διάδραση με τα στελέχη και τα μέλη μας.

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για το Κίνημα Αλλαγής; Συναίνεση με τη ΝΔ όπου χρειάζεται ή αντιδεξιά πολιτική και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ενδεδειγμένος δρόμος για το Κίνημα Αλλαγής είναι η αυτόνομη πορεία, μέσα από την άσκηση δομικής, υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης. Η αυτόνομη πορεία είναι απόφαση του τελευταίου μας Συνεδρίου και δεν μπορεί να την αλλάξει κανένας. Η δομική αντιπολίτευση ασκείται καθημερινά, μέσα από τον παρεμβατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, με τελευταίο παράδειγμα την κατάθεση τροπολογίας για τη διανομή με διαφανή κριτήρια των 2 εκ που προορίζονται για την ενημέρωση του κοινού για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση ασκούμε με το να βάζουμε πλάτη εκεί που το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, όπως στην πρόσφατη θετική μας ψήφο για τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ως η ουσιαστική αντιπολίτευση του τόπου, το Κίνημα Αλλαγής συμβάλλει με τις προτάσεις και με την εν γένει στάση του στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, την οποία έπληξαν καίρια η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.