Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ο πολιτισμός στην εποχή της κρίσης


Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Η Ελλάδα, ο τόπος μας είναι μία χώρα πλούσια σε πολιτισμό αποτελώντας ένα όμορφο και ξεχωριστό κράμα παραδόσεων, ηθών και εθίμων που χάνονται στο βάθος των αιώνων της ιστορίας της. Αυτόν τον πολιτισμό έχουμε χρέος να τον διατηρήσουμε και να τον αναβαθμίσουμε γιατί αυτός είναι που αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό της σύγχρονης κοινωνίας με τις ρίζες της. 

Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα ήθη, τα έθιμα και οι χοροί, είναι οι αρχές και οι αξίες που κληρονομήσαμε ,οι αρχές και οι αξίες που πήγαν την χώρα μας και τους ανθρώπους της μπροστά, μία συνεκτική βάση για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Τον δύσκολο ρόλο της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχουν αναλάβει οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία, ένας ρόλος που έγινε ακόμη δυσκολότερος την δεκαετία της κρίσης. Αυτή η πολύχρονη κρίση δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση μόνο τους οικονομικούς δείκτες αλλά πολλές φορές και την ίδια την ύπαρξη των συλλόγων και των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο Δήμος Κιλκίς αν και δεν ξέφυγε κατά βάση από τον γενικό κανόνα κατάφερε να δώσει θετικά δείγματα γραφής. Χαρακτηριστική υπήρξε η δράση των πολιτιστικών φορέων του Δήμου κατά την δύσκολη περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Με τα αναγκαία μέτρα για την μείωση της διασποράς του ιού οδηγηθήκαμε σε μία αναστολή των πολιτιστικών δράσεων αν και το ξεκίνημα της πολιτιστικής χρονιάς ήταν πολλά υποσχόμενο. 

Με αποκορύφωμα της περίοδο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων όπου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια έχοντας να δείξει πληθώρα εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς με σημαντική συμμετοχή του κόσμου.

Παρά την διακοπή εξαιτίας του ιού η δημοτική αρχή επανήλθε με αξιόλογες δράσεις κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού όπως η συνεχόμενες θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο Λόφου αλλά και την επαναλειτουργία του αναβαθμισμένου πλέον δημοτικού θερινού κινηματογράφου ‘’Δημήτριος Ζωηρός’’ με τα αναγκαία μέτρα.

Γενικότερα οι πολιτιστικοί φορείς και τα σωματεία οφείλουν να αλλάξουν τις δράσεις τους στα πλαίσια των νέων συνθηκών χωρίς όμως να αναστείλουν την λειτουργία τους. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που να στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια, που να στέκεται αρωγός και όχι εμπόδιο .Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε.

Πως όμως η παράδοση και ο πολιτισμός γενικότερα θα βοηθήσουν στο να σταθεί ξανά η πατρίδα μας στα πόδια της; Τα τελευταία χρόνια αν και αρχές και αξίες αμφισβητήθηκαν ήταν αυτές που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ανθρώπων αυτού του τόπου και σε αυτό τόσο όλοι εμείς που ασχολούμαστε ενεργά με την παράδοση όσο και το ίδιο το κράτος πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση. Γιατί αν κάτι έχει να προσφέρει ο πολιτισμός είναι ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΜΟΨΥΧΙΑ.
* Χαράλαμπος Καραγεωργίου
- Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Κιλκίς "O Φλάμπουρας"
- Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ Κιλκίς
- Φοιτητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.