Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Η Αγιά Σοφιά τζαμί, άλλη μια καταστροφική επιλογή


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Τον τελευταίο καιρό μας απασχολεί όλους τους Χριστιανούς η μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Άλλους λόγω θρησκευτικής λατρείας, άλλους λόγω συμβόλου της πίστεως, άλλους λόγω μουσιακής αξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εγώ θα το προσεγγίσω διαφορετικά, από την πλευρά των οικονομικών επιπτώσεων για τους Τούρκους.

Ο Ερντογάν επέλεξε με τη στάση του αυτή να ταχθεί υπέρ των εθνικιστών Τούρκων και για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει τη φήμη του ως Μέγας Λαϊκιστής. Γιατί συνέβη αυτό; Είναι απλό, η δημοτικότητα του τα τελευταία χρόνια έχει πέσει κατακόρυφα, κυρίως λόγω της τρομερής πτώσης της οικονομίας του η οποία εντάθηκε με την κρίση του κορωνοιού. Αντί λοιπόν να βρει τρόπους να βοηθήσει την οικονομία του επέλεξε να ενδυναμώσει ψυχολογικά τους πορωμένους μουσουλμάνους της χώρας του.

Ας δούμε την ζημιά που έκανε στον λαό του και στην οικονομία της χώρας του.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας το 2019 περάσαν το κατώφλι της Αγιας Σοφιάς 3.727.361 τουρίστες. Το εισιτήριο κυμαινόταν από 15€ έως και 365€ τις βραδινές ώρες. Τα έσοδα που καταγράφηκαν πέρυσι μόνο από τον ναό είναι λίγο παραπάνω από 72 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα αυτά για να καταλάβετε ξεπερνούν περίπου 3 φορές τα έσοδα από όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (περίπου 23,3 εκατομμύρια ευρώ).

Φυσικά όλο αυτό ανεβάζει τον Ερντογάν ως χαλίφη στα μάτια των μουσουλμάνων, αλλά η οικονομική καταστροφή για την Κωνσταντινούπολη είναι θεωρώ ανεπανόρθωτη. Οι επισκέψεις και ο τουρισμός θα μειωθούν δραματικά και τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά καταστήματα θα σβήσουν.

Ήδη οι αντιδράσεις εσωτερικά άρχισαν να εμφανίζονται, επομένως το μέλλον θα δείξει πώς αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να γλιτώσει και από αυτή του την επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.