Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Ξυλοκερατιά Κιλκίς: Ένα ήρεμο χωριό

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Μια άλλη όμορφη διαδρομή στις ομορφιές του τόπου μας, μου δίνει την χαρά να περιγράψω ένα άλλο όμορφο Χωριό περιτριγυρισμένο από το χρώμα της εποχή που έχουν τα χωράφια μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο αλωνισμού.

Η Ξυλοκερατιά είναι ένα μικρό χωριό λίγα χιλιόμετρα από το Κιλκίς. Πολλές φορές έτυχε να περάσω αλλά ποτέ δεν σταμάτησα. Σήμερα όμως το έκανα και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Στρίβω αμέσως για την Εκκλησία του Χωριού οδηγώ αργά και παρατηρώ με θλίψη τα κλειστά σπίτια στολισμένα με λουλούδια σημάδι καλό ότι δεν λησμονήθηκαν.

Όπως πλησιάζω στην Εκκλησία διαβάζω "Άγιος Γεώργιος" καθαρή και φροντισμένη όπως όλες οι εκκλησίες στολίζουν σήμερα το όμορφα χωριά μας. Δίπλα στο Ναό το πνευματικό κέντρο και περίπου στην ίδια γειτονιά το Δημοτικό Σχολείο του Χωριού. Γραφικό και περιποιημένο με λύπη όμως διαπιστώνω πως είναι κλειστό. Στο βάθος της αυλής μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων που μαρτυρεί τις δραστηριότητες των κατοίκων σε άλλες εποχές.

Αφήνω την Εκκλησία και παρκάρω στο όμορφο πάρκο του Χωριού που βρίσκεται στο κέντρο. Ένας ηλικιωμένος κύριος με πλησιάζει φιλικά και χαιρετάει. Είναι ο κύριος Σταυράκης. Φιλικός και άνετος απαντάει με καλή διάθεση στις ερωτήσεις μου. "Όπως βλέπεις εδώ το πάρκο παλιά ήτανε. Η πλατεία γύρω έχει καφενεία και μαγαζιά είναι όλα κλειστά κάποτε ήτανε γεμάτα κόσμο, βόλτα, χοροί, παρέες, επικοινωνία τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Φύγανε όλοι και το χωριό προσπαθεί να κρατηθεί μακάρι να ζωντανέψει πάλι έχει ηρεμία και ομορφιά. Έχει πολλά που μπορούμε να ξαναζήσουμε αληθινά στον τόπο μας".

Όπως βρίσκομαι στην Ξυλοκερατιά νιώθω αυτό που είπε ο κύριος Σταυράκης. Ηρεμία. Ρωτάω, αν υπάρχει καφενείο και με έκπληξη διαπιστώνω πως υπάρχει δίπλα σε έναν τεράστιο μύλο όπου κάθομαι και απολαμβάνω έναν μέτριο τέλειο Ελληνικό καφέ. 

Το μαγαζάκι είναι παντοπωλείο, καφέ, ταχυδρομείο κάτι από όλα όπως συνηθίζεται στα χωριά. Σε μία υπέροχη θέα την λίμνη Πικρολίμνη. Χαίρομαι την παρέα και μαθαίνω πολλά ευχάριστα που περιγράφουν για το όμορφο Χωριό τους και όχι μόνο. Ακούω με προσοχή την ευχάριστη παρέα. "Το χωριό έχει δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο με χορευτικό όπου συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την Γεωργία. Οι περισσότεροι είναι Θρακιώτες. Το χωριό περιγράφουν ήτανε από τα πρώτα, είχε όλα τα αγροτικά μηχανήματα που εξυπηρετούσαν όλη την περιοχή. Ο μύλος που υπάρχει ήτανε από τους μεγαλύτερους γιατί το χωριό ήτανε κεφαλοχώρι. Υπήρχαν βουβάλια και άλλα ζώα, πολλοί ασχολήθηκαν και με την κτηνοτροφία. Το χωριό δεν έχει συγκοινωνία ας βοηθήσουν λίγο οι αρμόδιοι, το νερό έχει πρόβλημα. Μας έχουν ζαλίζει από τις τηλεοράσεις με θέματα που δεν μας αφορούν και επιτέλους δεν ζητάμε πολλά."

Αφήνω την όμορφη παρέα με την υπόσχεση μια Παρασκευή ή Σάββατο να βρεθώ στο όμορφο μαγαζάκι του Χωριού που ανάβει η ψησταριά. Ένας καλός λόγος για όποιον θέλει να επισκεφτεί την όμορφη Ξυλοκερατιά και να απολαύσει κάτω από τον τεράστιο και επιβλητικό μύλο ένα καλό μεζέ.

Τέλος γεμάτο το μυαλό από τις τέλειες εικόνες που μου άφησε η Ξυλοκερατιά κάνω πάλι τις ίδιες σκέψεις. Ας επισκεφτούμε τα όμορφα χωριά μας. Ας πάρουμε τα παιδιά από το χέρι να τα δείξουμε τον μύλο. Την πλατεία του Χωριού που χόρευαν και γλεντούσαν οι πρόγονοι μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Οι θόρυβοι που βγαίνουν από αυτή την εποχή δεν είναι για μας. Εμείς έχουμε ανάγκη την ηρεμία, τον καφέ, το χαμόγελο, την αγκαλιά. Αυτός ο κόσμος είναι ο δικός μας.

* Δείτε τον Τιπούκειτο της Γνώμης
* ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Youtube
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Instagram


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.