Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020

Φραγγίδης: Διόδια χωρίς δρόμο, "πάει πολύ" κύριε Υπουργέ

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε ερώτηση του Βουλευτή Νομού Κιλκίς κ. Γεωργίου Φραγγίδη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για το ζήτημα κατασκευής του τμήματος της ΠΑΘΕ-ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε από το κόμβο του Πολυκάστρου έως τον κόμβο Χαλάστρας, ένα οδικό σημείο το οποίο έχει κοστίσει σε δεκάδες ανθρώπινες ζωές η έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που πραγματικά εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, όσο και των τουριστών που εισέρχονται από τον Μεθοριακό Σταθμό των Ευζώνων. 


Στην ερώτηση του Βουλευτή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ενώ λειτουργούν μετωπικά διόδια λίγα μέτρα πριν τον Μεθοριακό Σταθμό των Ευζώνων εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε να ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την κατασκευή του τμήματος της ΠΑΘΕ που παραμένει ανολοκλήρωτο και συνεχίζει να εγκυμονεί κινδύνους για ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον ο Βουλευτής τονίζει, ότι στον κόμβο Πολυκάστρου πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα πλευρικά διόδια σε ένα επικίνδυνο δρόμο, που δεν έχει αναβαθμιστεί, πολλαπλασιάζοντας έτσι τους κινδύνους ατυχημάτων από τις επικίνδυνες παρακάμψεις για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων για το Πολύκαστρο και τις γύρω περιοχές. Παράλληλα διογκώνεται η κίνηση των οχημάτων στο σημείο εισόδου στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από το Μεθοριακό Σταθμό Ευζώνων.

Ο Βουλευτής απευθυνόμενος στον Υπουργό ερωτά:

Ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την άμεση αναβάθμιση της ΠΑΘΕ;

Θα απαλλάξετε τους κατοίκους του Δήμου Παιονίας από την επιβολή διοδίων κατά την διέλευσή τους;

Η ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  κ. Καραμανλή Κώστα 

Θέμα: «Kατασκευή πλευρικών διοδίων, στον κόμβο Πολυκάστρου»

Το τμήμα της ΠΑΘΕ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ από τον κόμβο του Πολυκάστρου έως τον κόμβο της Χαλάστρας είναι το τμήμα του εθνικού μας οδικού άξονα, που δεν διαθέτει τη στοιχειώδη διαχωριστική υποδομή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται ζωές από τροχαία δυστυχήματα με μετωπικές συγκρούσεις, λόγω ελλιπούς συντήρησης και έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σε αρκετά σημεία. 

Η κίνηση την θερινή περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη αλλά και βεβαρημένη λόγω φορτηγών βαρέως τύπου. Τη δε χειμερινή περίοδο λόγω της πυκνής ομίχλης, η οδήγηση καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής.

Τα μετωπικά διόδια, κοντά στο Μεθοριακό Σταθμό των Ευζώνων, βρίσκονται πλέον σε λειτουργία. Αν και αυτά ακόμη τα διόδια, θα έπρεπε να συνδεθούν με την αναβάθμιση του τμήματος Πολύκαστρο – Χαλάστρα, παρόλα αυτά υλοποιείται η λειτουργία πλευρικών διοδίων στον κόμβο Πολυκάστρου. 

Η υλοποίηση της απόφασης της κατασκευής πλευρικών διοδίων στον επικίνδυνο αυτό δρόμο, χωρίς τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις αποτελεί ιδιαιτέρως ανεύθυνη πράξη, που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με τις επικίνδυνες παρακάμψεις που έχουν γίνει στον προαναφερθέντα κόμβο και αφορά στην έξοδο και είσοδο των οχημάτων από και προς το Πολύκαστρο.

Δεδομένου ότι αγνοήθηκε από την Πολιτεία η ανάγκη αναβάθμισης της ΠΑΘΕ (από κόμβο Χαλά στρας έως κόμβο Πολυκάστρου) που αρκετά χρόνια βρίσκεται στο σχεδιασμό.

Δεδομένου ότι οι οι θεσμικοί φορείς του Νομού Κιλκίς δεν ενημερώθηκαν ,ούτε καν ερωτήθηκαν προ της έναρξης της κατασκευής των πλευρικών διοδίων.

Δεδομένου ότι διαμορφώνεται μια τέτοια κατάσταση κατά την οποία οι κάτοικοι του Δήμου Παιονίας θα υποστούν μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την άμεση αναβάθμιση της ΠΑΘΕ

2. Θα απαλλάξετε τους κατοίκους του Δήμου Παιονίας από την επιβολή διοδίων κατά τη διέλευσή τους

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Φραγγίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου