Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κιλκίς: Αύρα γυναίκας στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής

Η γυναίκα στην πολιτική, ο πολύπλοκος ρόλος της στη ζωή και η ξεχωριστή της θέση στην τέχνη, αποτέλεσαν τους θεματικούς άξονες του χθεσινού τιμητικού αφιερώματος του Δήμου Κιλκίς και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κιλκίς για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Σε ένα καλαίσθητο ντεκόρ, διανθισμένο με ζωγραφικούς πίνακες της εικαστικού Αθηνάς Τσιρίκα, στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, ξεδιπλώθηκαν άλλοτε με λυρική διάθεση και άλλοτε με ρεαλιστική προσέγγιση, σύγχρονες πτυχές του γυναικείου βίου. Η δημοσιογράφος της ΕΤ3 Σύνθια Σάπικα απόξεσε τα κυρίαρχα στερεότυπα που ενθαρρύνουν την κουλτούρα του βιασμού ενώ έκανε αναφορά στις έμφυλες διακρίσεις στη γλώσσα και στην παρουσία της γυναίκας στην πολιτική από δημοσιογραφική σκοπιά. 

Τη σκυτάλη παρέλαβε η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου ‘’Νηρέας’’ Έφη Τζούρα η οποία ανέλυσε το ψυχογραφικό προφίλ της γυναίκας σε σχέση με τις πολυσύνθετες καταστάσεις που βιώνει ως μητέρα, ως σύζυγος, ως εργαζόμενη. Με τα πινέλα της ζωγραφικής τέχνης σκιαγράφησε τη γυναικεία φιγούρα η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικαστικός Αθηνά Τσιρίκα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό μουσικό κέντημα της σοπράνο Βάσως Βαϊούλη και των μαθητριών της που απέδωσαν αποσπάσματα της όπερας ‘’Οι γάμοι του Φίγκαρο’’ του Μότσαρτ προκαλώντας θαυμασμό στο κοινό.

Νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ο οποίος τόνισε ότι η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα ιστορική με ειδικό βάρος για τη γυναίκα και σε μια συνεχή διαπραγμάτευση για την εναλλαγή ρόλων, αξιών και στόχων. Θέλουμε δίπλα μας τη γυναίκα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας, ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο γιατί ο κόσμος των ανδρών γνωρίζει και αναγνωρίζει την ανεκτίμητη αξία της γυναικείας δημιουργικότητας, τα ανεξάντλητα αποθέματα της δύναμής της, την αγάπη και την τρυφερότητα που σκορπά γύρω της αλλάζοντας τα πάντα σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν και μεγαλύτερο βήμα συμμετοχής στις γυναίκες και την αρωγή τους όπου χρειαστεί.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Μαρία Μασμανίδου,

αφού επιχείρησε μια σύντομη αναδρομή στη γένεση και χειραφέτηση του γυναικείου κινήματος, στάθηκε στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για τη γυναικεία συμμετοχή και δράση στα κοινά και περιγράφονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως η αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης, η καταπολέμηση της φτώχειας, η επιχειρηματικότητα, η εξίσωση των μισθολογικών διαφορών, η κλιματική αλλαγή.

‘’Έχουμε ακόμη πολλά κεφάλαια να ανοίξουμε και άλλες τόσες πληγές να θεραπεύσουμε αλλά αντιτάσσουμε ως ισχυρά εφόδια τη δύναμη, τις αντοχές και την αγάπη για να φέρουμε την πραγματική άνοιξη στον κόσμο μας’’ είπε χαρακτηριστικά η κα Μασμανίδου.

Χαιρέτησαν επίσης ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Κώστας Πουντζουκίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαρίλαος Ξενιτίδης, Άννα Νικολαϊδου, Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης Δημήτρης Τσαντάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ ταξίαρχος Γεώργιος Μποσμαλής, γυναίκες εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες υπηρετούν αυτό το διάστημα στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χρυσή Σοφού, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ηλίας Αβραμίδης, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς Αναστάσιος Κεσίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς Κωνσταντίνος Παπανικολάου, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Στέλλα Ξάκη, Αννέτα Τάσιου, Ειρήνη -Χρυσοβαλάντου Αγγελίδου, Όλγα Κουρτίδου και πλήθος κόσμου.

Στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής της κας Τσιρίκα η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαρτίου με ώρες λειτουργίας 17:30 – 20:30. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.