Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

"Σκέφτηκαν άραγε ότι μπορεί να έσωσε ή να προστάτευσε και τους δικούς τους προγόνους;"

Του Δημήτρη Παυλακούδη*
Επίθεση με μπογιές και τρικάκια στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Με λύπη πληροφορήθηκα ότι βανδάλισαν και την προτομή του μακρινού μου θείου και σπουδαίου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου του Α' (καταγόμενου από τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου τη Μεσαίπολη Βιθυνίας, σημερινό Aydinpinar, απ’όπου κατάγονται και οι περισσότεροι συγχωριανοί μας στο Φανό Παιονίας. 

Του ιεράρχη που εποίμανε το ποίμνιο της πόλης τους κρίσιμους μήνες των βαλκανικών πολέμων. Του ιεράρχη που έψαλλε τη δοξολογία κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μετά από 400 και πλέον έτη σκλαβιάς και που το 1922-23 μερίμνησε για την αποκατάσταση και την περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων ανεξαρτήτως καταγωγής.

Του αγωνιστή που τόλμησε να εορτάσει την 25η Μαρτίου ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο κάτω από τα γραφεία της Κομμαντατούρ και της Γκεστάπω, οργανώνοντας την πρώτη αντιναζιστική εκδήλωση αντίστασης στην Κατοχή. Του ΑΝΘΡΩΠΟΥ τέλος που έσωσε και προστάτευσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκατοντάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης τις μαύρες εκείνες μέρες των διωγμών (γι'αυτό άλλωστε ανακηρύχθηκε «Δίκαιος των Εθνών», τίτλος που αποδίδεται σε όσους έσωσαν τη ζωή σε Εβραίους στον πόλεμο). 

Αυτά τα ολίγα για έναν άνθρωπο του οποίου τη μνήμη θέλησαν κάποιοι στ' όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της δήθεν αθεΐας τους να κηλιδώσουν... Σκέφτηκαν άραγε ότι μπορεί να έσωσε ή να προστάτευσε και τους δικούς τους προγόνους;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κακό δεν είναι να μην πιστεύεις σε κάτι (δικαίωμά σου).Κάκιστο όμως είναι το να προσβάλλεις και να βλάπτεις τα πιστεύω και τις ιδέες των άλλων (ΔΕΝ είναι δικαίωμα σου).

Υ.Γ. Δε θα παρουσιάσω το επιχείρημα του σεβασμού στη μνήμη των κεκοιμημένων διότι υπάρχουν πολλοί ζώντες που είναι πνευματικά νεκροί προ πολλού και πολλοί κεκοιμημένοι που είναι πνευματικά ολοζώντανοι.

* Δημήτριος Χ.Παυλακούδης, Καθηγητής Φιλόλογος-ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ-Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.