Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Νέες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης

Νέες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης ανακοίνωσαν από το μνημείο του Τύμβου Καστά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε για την πορεία εξέλιξης των εργασιών στο μνημείο.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκαν σήμερα το μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη και επιθεώρησαν τις εργασίες που εξελίσσονται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, ενώ πραγματοποίησαν σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η κ. Μενδώνη, στον ελάχιστο χρόνο που είναι στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει ήδη επισκεφτεί τρεις φορές την περιοχή της Αμφίπολης, προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Αν είχαμε το ίδιο ενδιαφέρον κι από την προηγούμενη κυβέρνηση σήμερα ο Τύμβος Καστά θα ήταν επισκέψιμος. Στη σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είδαμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει πάλι και τα νέα χρονοδιαγράμματα. Ζήτησα να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες, προκειμένου να αναστυλωθεί και να αναδειχθεί ο Τύμβος Καστά το ταχύτερο δυνατό. 

Πρέπει το συντομότερο, το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για όλους. Ζήτησα επίσης από την Υπουργό να αρχίσουν το επόμενο διάστημα οι απαραίτητες έρευνες, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική δραστηριότητα στην Αμφίπολη, που εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα νέες ανασκαφές. Όχι μόνο στον Τύμβο Καστά, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επειδή είναι ένας τόπος που είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλα και πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. 

Χαίρομαι γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν σε απόλυτη συνεννόηση, σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τους ρυθμούς των εργασιών να εξελίσσονται πολύ ταχύτερα».

Η κ. Μενδώνη επισήμανε: «Βρισκόμαστε για τρίτη φορά στο μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα και την απορρόφηση των πόρων, που είναι καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη των έργων και επειδή η Περιφέρεια, που μέσα από το ΕΣΠΑ της χρηματοδοτεί το έργο, οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει κι εκείνη αναλάβει. 

Στις 17 Δεκεμβρίου το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου. Ο σκοπός της σημερινής επίσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση της μελέτης, τους χρόνους και πότε θα μπορούμε να έχουμε ελέγξιμα αποτελέσματα. Συμφωνώ απολύτως με τον Περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι χρόνοι. 

Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου όχι το 2022, αλλά νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2021. Θεωρώ ότι με τη βοήθεια όλων θα το καταφέρουμε. Επίσης, είμαστε ήδη έτοιμοι, και με την συνδρομή του κ. Τζιτζικώστα, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, να συνεχιστούν οι εργασίες. 

Διότι ήδη μέσα στις μελέτες που εκπονούνται και στη μελέτη που πέρασε από το ΚΑΣ, υπάρχει η πρόβλεψη της συνέχισης του έργου. Επομένως, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2023, το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Το μνημείο θα είναι επισκέψιμο αρχικά σε ειδικές ομάδες. Στόχος όμως είναι το μνημείο σιγά σιγά από το 2021 να μπορεί να δίνει εμφανή τα στοιχεία της αξίας του και στο ευρύ κοινό, για να αξιολογεί τη σπουδαιότητά του ο κόσμος. 

Η επανέναρξη της ανασκαφικής διαδικασίας, που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι και δική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο. Θα προηγηθεί μια γεωφυσική διασκόπηση της ευρύτερης περιοχής κι όχι μόνο του λόφου, που έχει γίνει από το 2014 και αφού μελετηθούν τα σημεία θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με το ΑΠΘ και θα δούμε πού ακριβώς πρέπει να ξεκινήσουν ανασκαφικές διερευνήσεις. Για τον Τύμβο προέχουν πάντως οι εργασίες αποκατάστασης. Κι όπου απαιτηθεί θα γίνουν διερευνήσεις εντός του μνημείου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.