Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Ποιο έτος, ενώ δεν υπάρχει, μας βάζει... τρικλοποδιές;


Γράφει ο Σπύρος Νικ. Καρτσώνης
Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 2019. Μπαίνει το 2020 και είναι σίγουρο ότι και στην τηλεόραση και στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε ότι την 1η Ιανουαρίου 2020 θα μπούμε στην 3η δεκαετία του αιώνα μας.


Θα επαναληφθεί δηλαδή αυτό που έγινε πριν από 20 χρόνια, όταν η παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία του θεάματος, της διασκέδασης και του εμπορίου επέβαλε -στο βωμό του κέρδους- τον πρόωρο εορτασμό τής αλλαγής του αιώνα και της χιλιετίας (millennium), παρασέρνοντας στο διάβα της κάθε ίχνος λογικής.

Έτσι, γιορτάστηκε η 1η Ιανουαρίου 2000 ως πρώτη ημέρα του 21ου αιώνα και της 3ης χιλιετίας. Λάθος βέβαια! Ο 21ος αιώνας και η 3η χιλιετία άρχισαν την 1η Ιανουαρίου 2001. Το έτος 2000 ήταν το τελευταίο έτος του 20ού αιώνα (επαιώνιο έτος) και της 2ης χιλιετίας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Το πρώτο έτος του πρώτου αιώνα και της πρώτης χιλιετίας μιας εποχής είναι το έτος 1 και όχι το έτος μηδέν.

Έτος μηδέν δεν υπάρχει!

Ο υπολογισμός των αιώνων γίνεται από τη μονάδα μέχρι τη συμπλήρωση πλήρους εκατοντάδας και των χιλιετιών από τη μονάδα μέχρι τη συμπλήρωση πλήρους χιλιάδας: ο πρώτος αιώνας μ.Χ. αρχίζει το έτος 1 και τελειώνει στο τέλος του 100, η πρώτη χιλιετία μ.Χ. αρχίζει το έτος 1 και τελειώνει στο τέλος του 1000 κ.ο.κ.».

Έτσι:

Η 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, της 3ης χιλιετίας, θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του έτους 2021. Έχουμε μπροστά μας ακόμη έναν χρόνο. Απλώς τώρα το τρίτο ψηφίο από 1 θα γίνει 2 (Το έτος εισόδου σε κάθε νέα δεκαετία, εκατονταετία και χιλιετία αφορά βεβαίως λίγους ανθρώπους, αφού τη χρονολόγηση με βάση τη γέννηση του Χριστού ακολουθεί μικρό κομμάτι του πληθυσμού της γης. Σήμερα οι Κινέζοι π.χ. διανύουν -σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκαμε- το έτος 4716, οι Εβραίοι βρίσκονται στο έτος 5780, ο ισλαμικός κόσμος διανύει το έτος 1441 κ.λπ.).

Όλα θα ήταν διαφορετικά αν υπήρχε έτος μηδέν. Αν υπήρχε, ο πρώτος αιώνας μ.Χ. θα τελείωνε στο τέλος του 99 και η πρώτη χιλιετία στο τέλος του 999. Δεν υπάρχει όμως. Από το έτος 1 π.Χ. πάμε στο έτος 1 μ.Χ.

Επί τη ευκαιρία ( μία ακόμη τρικλοποδιά):

Το ότι δεν υπάρχει έτος μηδέν δεν λαμβάνει υπόψη της η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία που έχει προγραμματίσει το 2020 επετειακές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (η μάχη των Θερμοπυλών έγινε τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 480 π.Χ. και η ναυμαχία της Σαλαμίνας τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ. επίσης).

Η απόσταση από το 480 π.Χ. έως το 2020 μ.Χ. δεν είναι 2.500 χρόνια, αλλά 2.499.

Λέμε 480+2.020=2.500, αλλά δεν σκεφτόμαστε ότι από τον Σεπτέμβριο του έτους 1 π.Χ. ως τον Σεπτέμβριο του έτους 1 μ.Χ. δεν έχουμε 1+1 = 2 χρόνια διαφορά, αλλά μόνο ένα (επειδή δεν υπάρχει έτος μηδέν)!

Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν το 2021, γιατί τότε συμπληρώνονται 2.500 χρόνια, και όχι το 2020.

Φέτος, με την αλλαγή του έτους, ας υποδεχτούμε το τελευταίο έτος της 2ης δεκαετίας και ας γιορτάσουμε την αλλαγή τού 1 σε 2. Το συμβατικό ορόσημο -η αλλαγή της δεκαετίας- ακόμη αργεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.