Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από Πέμπτη 8 έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 15/ 07-08-2019) που ισχύει από αύριο Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

Σύμφωνα με το παραπάνω έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα μας προβλέπεται από αύριο Πέμπτη 08-08-2019.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Πέμπτη (08.08.2019) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: στη δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία (έως 37 με 38 βαθμοί Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: στα νησιά του Ιονίου (μέχρι 35 με 36 βαθμοί Κελσίου).

2. Την Παρασκευή (09.08.2019) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα έως τους 38 με 40 και στη νησιωτική χώρα μέχρι τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: στη δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία (έως 39 με 40 βαθμοί Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: στα νησιά του Ιονίου (μέχρι και 37 βαθμοί Κελσίου).

Η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται, στην Αθήνα στους 38 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη στους 36 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σαββατοκύριακο (10 και 11.08.2019) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 4 βαθμούς περίπου στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, καθώς θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που θα φτάνουν σε ένταση, κυρίως στο Αιγαίο, τα 7 και την Κυριακή τα 8 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στην κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται, στην Αθήνα το Σάββατο στους 36 και την Κυριακή στους 35 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στους 38 και την Κυριακή στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ - KAYΣΩNAΣ- ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
· Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

· Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

· Να αποφεύγουν το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

· Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Να επιλέγουν ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Να φορούν μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

· Να φροντίζουν ώστε η διατροφή τους να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Να περιορίσουν τις λιπαρές τροφές.

· Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουν πολύ, να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό. Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

· Να κάνουν χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

· Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.). Να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

· Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν έχουν βρέφη και παιδιά:

· Να τα ντύνουν όσο γίνεται πιο ελαφρά. Να φροντίζουν ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

· Να φροντίζουν ώστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Να συμβουλεύονται τον παιδίατρο.

· Για τα μεγαλύτερα παιδιά: να φροντίζουν ώστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων), να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουν στο οικογενειακό περιβάλλον ηλικιωμένους :

· Συνίσταται η μετακίνησή τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά να φροντίζουν να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

· Να ανοίγουν το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και να το κρατούν ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

· Να μην εγκαταλείπουν τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Διαφορετικά, να εξασφαλίσουν την παρουσία ενός ατόμου για την καθημερινή τους φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.