Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία για τις επιχειρήσεις

Γράφει ο Χρήστος Χατζημλάδης
Προέδρος Επιμελητηρίου Κιλκίς
Ως Ηλεκτρονική Τιμολόγηση (e-Invoicing) ορίζεται η ανταλλαγή ψηφιακών τιμολογίων μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων (επιχειρήσεων, δημοσίου, φυσικών προσώπων) που εμπλέκονται σε μια εμπορική συναλλαγή. Ο όρος δεν αφορά μόνο την έκδοση και την λήψη ψηφιακού παραστατικού, αλλά και την αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που το αφορούν, από την αρχειοθέτηση και ανάκτηση του έως τη διαχείριση των διαφωνιών που μπορεί να προκύψουν.

Η έννοια της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης δεν περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα συνοδευτικά πώλησης, αλλά αφορά όλα τα εκδιδόμενα έγγραφα μεταξύ δύο εμπορικών εταίρων: προσφορές, παραγγελίες, εντολές αγοράς κ.λπ.

Υποχρεωτική η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση Βιβλίων και Στοιχείων και στην Ελλάδα.

Ήδη μπήκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Οικονομικών την 1η Αυγούστου 2019 και συνιστά μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και μια τεχνολογική αλλαγή για τις επιχειρήσεις, με την οποία επιδιώκονται πολλοί και σημαντικοί στόχοι, όπως:
Η τυποποίηση, η διαφάνεια, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, την ανάλυση και την παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Η μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.

Η αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Η κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.

Η καλύτερη στόχευση των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Οι καινούργιοι τρόποι χρηματοδότησης.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, απαιτούν τη τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ενταχθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων. 

Ζητούμενο είναι η ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους, Δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων. Αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και η δίκαιη διανομή του προϊόντος της.

Συμπερασματικά ένα χρόνιο αίτημα της επιχειρηματικότητας μπαίνει σε φάση υλοποίησης και τα Επιμελητήρια είναι εδώ για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη δύσκολη προσπάθεια μετάβασης στο e-λογιστήριο, ώστε αυτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.