Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Προσοχή, κίνδυνος!


Υπογράφει ο Λευτέρης Παυλίδης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς
Δημαγωγία: η πολιτική ρητορεία που αποσκοπεί στο να παρασύρει τον λαό στοχεύοντας περισσότερο στο συναίσθημα παρά στη λογική και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της δημοκρατίας. 

Λαϊκισμός: είναι η στάση και η συμπεριφορά που συναντάται στην πολιτική και στην τέχνη και χαρακτηρίζεται από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα και κατ’ επέκταση από δημαγωγία και προπαγάνδα.

Σπέκουλα: προσπάθεια να εκμεταλλευτεί κάποιος μια ευκαιρία για πολιτική προπαγάνδιση.

Το να παίζει κανείς με τον πόνο των άλλων, υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια, είναι τουλάχιστον ανήθικο. Το να υπόσχεται άμεσες λύσεις σε χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της πόλης μας, με λύσεις ανέφικτες είναι άσεμνο, ανάρμοστο και ανέντιμο.

Το ενιαίο πάρκο της πόλης με την διαδικασία της ενοποίησης των δύο τμημάτων, ήταν σχέδια και μελέτες των προηγούμενων Δημαρχιακών Διοικήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν και την υλοποίησή του. Το πάρκο (από όσο γνωρίζω) ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2016 επί της τωρινής Δημαρχίας, η οποία δεν είχε καμία δυνατότητα αντίδρασης-επέμβασης σε ένα έργο προμελετημένο και προκαθορισμένο.

Η πρόθεση των προηγούμενων Δημάρχων ασφαλώς ήταν καλή και ο σκοπός ήταν να ανακαινιστεί το παλαιωμένο και απαξιωμένο πάρκο της δεκαετίας του ’70 και να αντικατασταθεί από ένα μοντέρνο πάρκο όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη πόλη. 

Το αν επετεύχθη τελικά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι κάτι το υποκειμενικό και σίγουρα πολλά μπορούν να ειπωθούν (όπως πχ για τη χρήση υπερβολικού τσιμέντου και την έλλειψη πρασίνου). 

Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέμα του σχεδιασμού του ήταν σε δημόσια διαβούλευση για πολλούς μήνες, όπερ σημαίνει ότι οι δημότες του Κιλκίς μπορούσαν να συμμετέχουν και να εκφράσουν την άποψή τους προτείνοντας ιδέες ή ενστάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό του πάρκου.

Τελικά το νέο ενιαίο πάρκο -κατά μία έννοια- έκοψε την πόλη στα δύο δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη ροή της κυκλοφορίας επί της οδού Βενιζέλου που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, φορτώνοντας με υπερβολική κίνηση οχημάτων τις παράπλευρες οδούς, οι οποίες δυσκολεύονται να σηκώσουν το βάρος της κυκλοφορίας ενός κεντρικότατου δρόμου και ταλαιπωρώντας τους διερχόμενους οδηγούς.

Το πρόβλημα όμως αυτό, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιλυθεί κι όποιοι υπόσχονται το αντίθετο, λαϊκίζουν καλοπιάνοντας τους δημότες και αγγίζοντας συγχρόνως την δημαγωγία.

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου ενοποίησης των 2 τμημάτων του πάρκου (άνω και κάτω) και η ένταξη σε αυτό τμήματος της οδού Ελ. Βενιζέλου, έγινε με ΦΕΚ από το ΥΠΕΚΑ, ελέγχθηκε από το ΣΤΕ και είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που διήρκησε 6 ολόκληρα έτη! Επομένως, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο δύσκολη -αν όχι ανέφικτη- είναι η οποιαδήποτε τροποποίηση του ρυμοτομικού σε 1 μέρα ή σε 1 βδομάδα, σε 1 μήνα ή ακόμα και σε 1 έτος.

Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, συγκοινωνιακές μελέτες, τεχνικές εκθέσεις, τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, προεγκρίσεις και εγκρίσεις διαφόρων Υπηρεσιών και Φορέων (Εφορία αρχαιοτήτων, Δασαρχείο, Πολεοδομία, ΔΕΥΑΚ κλπ) είναι μερικές μόνο από τις χρονοβόρες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει, εγκριθεί και υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο!

Η οποιαδήποτε τροποποίηση έργου ενταγμένου στον ΕΣΠΑ, αλλάζει κατευθείαν τον προϋπολογισμό του, το τεχνικό δελτίο βάσει του οποίου είχε εγκριθεί, χάνει την προθεσμία του ΕΣΠΑ και αυτομάτως απεντάσσεται. 

Από την ημερομηνία παραλαβής του έργου, επιτρέπεται μόνο συντήρηση. Πρέπει δε να παρέλθει τουλάχιστον μία πενταετία για να γίνει έναρξη νέας τροποποίησης. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οποιαδήποτε τυχόν νέα ενέργεια και δη της επανενοποίησης της οδού Βενιζέλου, είναι δυνατό να γίνει το 2021 (2016+5). Η δε υλοποίησή της, βάσει του χρόνου που απαιτήθηκε για το προηγούμενο έργο του πάρκου, απαιτεί επιπλέον 5 έτη ήτοι αποπεράτωση το 2026, ενώ αν θεωρήσουμε ότι τα νέα έργα θα ολοκληρωθούν πχ σε 2 χρόνια, τότε μιλάμε στη καλύτερη περίπτωση για το 2024!

Εν κατακλείδι, αυτά όλα, είτε δε τα γνωρίζει καθόλου (και η άγνοια δεν συγχωρείται σε οποιοδήποτε υποψήφιο Δήμαρχο που υπόσχεται πράγματα ανέφικτα) είτε τα γνωρίζει και τα παραβλέπει-αποκρύβει από τους ψηφοφόρους του προκειμένου συνειδητά και με πρόθεση να τους παραπλανήσει.

Είναι φρόνιμο και συνετό οι Κιλκισιώτες να επαγρυπνούν και να είναι σε εγρήγορση, να σκέφτονται ορθολογικά και ρεαλιστικά όσον αφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις, γιατί άλλο το τι θα θέλαμε να γίνει και άλλο τι μπορεί πραγματικά να γίνει. Την αφέλεια και την απερισκεψία την πληρώσαμε ακριβά σαν λαός και θαυματοποιοί σήμερα δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.