Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η ταινία "Η Νιότη" στο Σινεμά της ΤΕΧΝΗΣ


Το αγαπημένο σημείο πολιτιστικής αναφοράς στην πόλη παρουσιάζει μια ταινία ύμνο στις αντιθέσεις της ζωής του βραβευμένου με Όσκαρ Πάολο Σορεντίνο, “Η Νιότη” την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 και ώρα 8.00 το βράδυ στην ΤΕΧΝΗ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πάολο Σορεντίνο, συνθέτει μία ταινία-ύμνο σε όλες τις αντιθέσεις που χρωματίζουν την ζωή, γεμάτη χιούμορ, σοφία και την εικαστική έμπνευση.

Ο Φρεντ Μπάλιντζερ είναι ένας 80χρονος χήρος, πάλαι ποτέ ένδοξος μαέστρος κλασικής μουσικής, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια συνταξιοδοτηθεί κι αποχωρήσει από τη διεθνή σκηνή. Αντιθέτως, ο συνομήλικος καλύτερος του φίλος, ο χολιγουντιανός σκηνοθέτης Mικ Μπόιλ, τώρα ετοιμάζει το αριστούργημά του: η 21η του ταινία, «Η Τελευταία Μέρα της Ζωής Σου», θα είναι το απαύγασμα της καριέρας, της συσσωρευμένη εμπειρίας, του κλιμακούμενου ταλέντου του. Οι δυο τους βρίσκονται στις Ελβετικές Αλπεις, στο ίδιο πολυτελές, βαρύ, νεοκλασικό θέρετρο όπου κάνουν διακοπές εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο πραγματιστής Φρεντ επιθυμεί την ησυχία του. «Ξεχάστε με» μονολογεί, κοιτώντας τη ζωή από ασφαλή απόσταση, χωρίς συναίσθημα, θεωρώντας ότι όλα έχουν τελειώσει. Ο Μικ όμως, αν και ισόποσα χιουμορίστας και κυνικός, περιτριγυρισμένος από τους συνεργάτες του, μία παρέα νεαρών κινηματογραφιστών, παθιασμένων και ενθουσιασμένων που θα υπογράψουν μαζί το masterpiece του ειδώλου τους, ρουφά την ένταση, τη δημιουργική τους φλέβα και την ενέργειά τους.

Υπάρχουν κι άλλοι ένοικοι σ' αυτό το ξενοδοχείο. Ηλικιωμένα ζευγάρια, νέα, άγουρα κορίτσια που δουλεύουν εκεί τα καλοκαίρια, αλλά ονειρεύονται ένα διαφορετικό μέλλον, παρεξηγημένοι νεαροί, όπως ο διάσημος από blockbusters του σωρού νεαρός ηθοποιός, η Μις Κόσμος που περιφέρει την αψεγάδιαστη ομορφιά της αλλά και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, παρηκμασμένος κι άρρωστος.

Το μεγαλείο της ταινίας όμως είναι ότι ο Σορεντίνο κινηματογραφεί νεανικά και γέρικα κορμιά, με την ίδια ακριβώς τρυφερότητα και φωτογένεια χωρίς όμως η ταινία να μιλά για τη χαμένη νιότη αλλά για το χαμένο χρόνο.

Ποιος μπορεί να σταματήσει το χρόνο, ή μάλλον την προσωπική του αγωνία για το χρόνο; Ποιος μπορεί να αφήσει το εγκεφαλικό του τηλεσκόπιο και να κοιτάξει με διαύγεια απέναντι, δίπλα του, μέσα του; Να εκτιμήσει τη θέα; Να απολαύσει με όλες του τις αισθήσεις το παρόν, το τώρα, τη στιγμή;

Σε αυτήν είμαστε όλοι υπόλογοι. Γέροι που πιστεύουμε ότι τη χάσαμε. Μεσήλικες που αυτομαστιγωνόμαστε γιατί την ξοδέψαμε. Νέοι γιατί τη βαριόμαστε και την απαξιώνουμε. Γιατί όλοι γνωρίζουμε αυτή την ανατριχίλα όταν το καταφέρνουμε. Όταν ένα ανθισμένο λιβάδι, ένα «απλό μουσικό κομμάτι», μία ταινία που βρίσκει στόχο κατευθείαν στην καρδιά, ένας έρωτας αν είμαστε τυχεροί, μάς θυμίζουν ότι μόνο μέσα στις στιγμές μας κρύβεται η ανάταση, η ευτυχία και η πραγματική, αιώνια νιότη μας.


Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο

Σενάριο: Πάολο Σορεντίνο

Φωτογραφία: Λούκα Μπιγκάτσι

Μοντάζ: Κριστιάνο Τραβαλιόλι

Μουσική: Ντέιβιντ Λανγκ

Πρωταγωνιστούν: Μάικ Κέιν, Χαρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Πολ Ντέινο, Τζέιν Φόντα

Διάρκεια: 118 λεπτά

Η μαγική, σπάνιας ομορφιάς «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο θεωρήθηκε η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2015, αναδείχθηκε νικήτρια στα βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη,Πάολο Σορεντίνο, Καλύτερου Άνδρα Ηθοποιού, Μάικλ Κέιν, Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο Καλύτερης μουσικής επένδυσης στον Ντέιβιντ Λανγκ και κατέκτησε το Πολωνικό Κινηματογραφικό Βραβείο Καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.