Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Δημήτρης Κυριακίδης: Ανοίγουμε σε νέες κατευθύνσεις την πολιτιστική – τουριστική πολιτική του Δήμου Κιλκίς

Δελτίο τύπου υποψηφίου Δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη
Ως γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, με επίστρωση την ιστορία και τις μαρτυρίες της ανθρώπινης παρουσίας του τόπου μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς συνιστά τον οργανωμένο χώρο της ζώσας μνήμης και ένα καθοριστικό σημείο μόχλευσης για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Κιλκίς. 

Η πολυδύναμη συμβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς στην περαιτέρω ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας με αιχμή τη σύγχρονη φυσιογνωμία του στη νεότερη ιστορία, την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος και την προσέλκυση επισκεπτών στο πλαίσιο του προσκυνηματικού τουρισμού που συνδέεται με τον α’ παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου η περιοχή του Κιλκίς αποτέλεσε το θέατρο σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς δρ. αρχαιολογίας Γεωργία Στρατούλη.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς ενημέρωσε εμβριθώς τον επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Κιλκίς Μπροστά" για τους φιλόδοξους σχεδιασμούς της αρχαιολογικής υπηρεσίας αναφορικά με την κτηριολογική επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου και τους σκοπούς που θα υπηρετήσει.

Ο φάκελος με τις πέντε επί μέρους μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, μουσειολογική, μουσειογραφική) βρίσκεται στο υπ. Ανάπτυξης με αίτημα χρηματοδότησης ύψους 1,8 εκατ ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 

Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, με τη λειτουργία μιας νέας αναμορφωμένης ιστορικής έκθεσης θα δώσει σύμφωνα με την κα Στρατούλη μια νέα πνοή στην εξωστρέφεια του Μουσείου και στην επισκεψιμότητά του σε διασύνδεση με τα ελληνικά και βρετανικά κοιμητήρια σε Δοϊράνη, Κρηστώνη και τα χαρακώματα του α’ παγκοσμίου πολέμου ως ιστορικών χώρων μνήμης. Η κα Στρατούλη ενημέρωσε τον κ. Κυριακίδη και για τις γεωφυσικές έρευνες που γίνονται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην αρχαία Μόρυλλο (περιοχή Άνω Αποστόλων) και στο Πεδινό, την προβολή του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού και την πρόταση χρηματοδότησης με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ δημιουργίας ειδικού φωτισμού στο κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου από το πρόγραμμα Leader.

Ο Δημήτρης Κυριακίδης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις ενέργειες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς ενώ τόνισε στη συνομιλήτριά του ότι ο Δήμος Κιλκίς πρέπει να έχει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο συνολικά στην υπόθεση αξιοποίησης της ιστορικής μας κληρονομιάς. 

Στο πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης ‘’Κιλκίς Μπροστά’’ έχει κυρίαρχη θέση η διεύρυνση της πολιτιστικής – τουριστικής πολιτικής του Δήμου, η οργανωμένη στόχευση για τη διάδοση του σημαντικού αυτού ιστορικού κληροδοτήματος και για τις προστιθέμενες αξίες που δημιουργεί στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας, με μεγαλύτερη έμφαση στα δίκτυα συνεργασιών.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων ξενάγησε τον κ. Κυριακίδη στην περιοδική έκθεση ‘’Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου – Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών’’ η οποία θα λειτουργήσει στο χώρο του Μουσείου έως και τις 31 Μαϊου για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο Γενί – Τζαμί (στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο) της Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.