Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

"Ρε, μπας και πιαστήκαμε κορόιδα;"


Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης
Φίλοι από παιδιά ο Μίμης με τον Παντελή. Την ίδια χρονιά γεννήθηκαν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 50 και στην ίδια γειτονιά μεγάλωσαν. Μαζί στο νηπιαγωγείο, μαζί στο Δημοτικό, μαζί και στο ενιαίο τότε εξατάξιο γυμνάσιο αρρένων της μικρής τους πόλης. 

Εικοσάρηδες και αδέλφια πια ο Μίμης με τον Παντέλο μπαίνουν στο στίβο της ζωής. Συχνάζουν στα ίδια στέκια, διασκεδάζουν παρεούλα στα ίδια κέντρα και μαζί φλερτάρουν τα κορίτσια ρουφώντας αχόρταγα το μέλι της νιότης τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 70 μετά τη δικτατορία, ήρθαν τα πρώτα συννεφάκια στη φιλία τους. Φανατικός Πασόκος ο Μίμης, φανατικός Νεοδημοκράτης ο Παντέλος άρχισαν να ψιλοτρώγονται για τα πολιτικά. Παρ’ όλ’ αυτά η φιλία τους αντέχει.

Και ήρθε το 1981 με τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία των ‘’μπλε’’ και ‘’πράσινων’’ καφενείων. Τέρμα η παρέα και σε λίγο στη μάχη της αφίσας, μετά από μια έντονη λογομαχία και βαριά λόγια οι δυο αδελφικοί φίλοι κόβουν και την καλημέρα.

Έχουν κάνει οικογένεια και βάζοντας τα παιδιά τους στην πλάτη τους τρέχουν με τις κομματικές σημαίες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και αποθεώνουν τον Αντρέα και τον Μητσοτάκη. Και σκάει το σκάνδαλο Κοσκωτά και κλονίζεται ο Μίμης. Οι κούτες των "πάμπερς" γεμάτες "τούβλα" πάνε κι έρχονται. Κλονίζεται αλλά συνεχίζει να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ο Μίμης.

Και κερδίζει τις εκλογές του 90 ο Μητσοτάκης και πανηγυρίζει ο Παντέλος. Ρίχνει την κυβέρνηση το 93 ο Σαμαράς και τρελαίνεται ο Παντέλος. Έρχεται στην πόλη τους για προεκλογικό λόγο ο Σαμαράς, αρχηγός πια της "Πολιτικής Άνοιξης" και ο Παντέλος με τους ομοϊδεάτες του γιουχάρουν, ωρύονται και πετάνε βίδες και πέτρες.

1999 και οι δύο πρώην φίλοι χάνουν τις αποταμιεύσεις χρόνων στο Χρηματιστήριο επί Σημίτη (εκατομμύρια, όχι αστεία). Εναλλάσσονται οι κυβερνήσεις και τα σκάνδαλα άρχισαν να βρωμίζουν την πολιτική ζωή. Και να ο Τσοχατζόπουλος…και να ο Γιάννος… και να ο Τσουκάτος και…και…και..

Κουτουλάει ο Μίμης αλλά τι να κάνει; Από νεαρό παλικάρι στο ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να το απαρνηθεί;

Από την άλλη ο Παντέλος το 2009 μπαίνει στα δικά του διλήμματα. Έχει ξαναγυρίσει στη ΝΔ ο Σαμαράς και είναι μάλιστα και υποψήφιος αρχηγός της με αντίπαλο τη Ντόρα. "Τι γίνεται ρε γαμώτο" σκέφτεται ο Παντέλος. Αυτόν πριν από δεκάξι χρόνια τον γιουχάραμε και του πετάγαμε βίδες και τώρα υποψήφιος για αρχηγός; Τι να κάνει ο Παντέλος, από νεαρό παλικάρι στο κόμμα πείθεται ότι έτσι πρέπει να γίνει. Και εκλέγεται ο Σαμαράς αρχηγός και ο Παντέλος με τσακισμένα τα φτερά συνεχίζει να στηρίζει το κόμμα του.

Και φθάνουμε στο 2010. Πανικός. Η χώρα οδηγείται στη χρεωκοπία. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (…λεφτά υπάρχουν) βάζει την Ελλάδα στα μνημόνια. Υπογράφεται το πρώτο μνημόνιο και κόβονται δώρα, επιδόματα, μειώνονται μισθοί, μπαίνουν φόροι. Προβληματίζεται ο Μίμης ενώ ο Παντέλος τρέχει στα συλλαλητήρια των ‘’αγανακτισμένων’’.

Έτος 2012. Κεραυνός ο Σαμαράς εναντίον του μνημονίου και εξαγγελίες με τα Ζάππεια 1, 2, 3. Κερδίζει τις εκλογές και κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ παρακαλώ. ‘’Καλά ρε γαμώτο’’ σκέφτεται Μίμης ‘’αυτούς δεν τους βάλαμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το 81; Αυτοί δεν ήταν οι ταξικοί μας εχθροί; Μ’ αυτούς δεν σκοτωνόμασταν τόσα χρόνια; Και κυβερνάμε τώρα μ’ αυτούς; Μυστήρια πράματα…’’.

Και να το δεύτερο μνημόνιο. Νέες περικοπές μισθών, νέοι φόροι. Κάγκελο ο Παντέλος αλλά και ο Μίμης που την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Άκουγε μαγεμένος τον Τσίπρα:

-Θα σχίσω τα μνημόνια, θα τα καταργήσω με έναν νόμο. Εμείς θα παίζουμε το ζουρνά κι αυτοί θα χορεύουν. Γκόου μπακ κυρία Μέρκελ…και δεν συμμαζεύεται. Και γίνεται κυβέρνηση ο Αλέξης και καλώστο και το τρίτο μνημόνιοοο… Νέες περικοπές μισθών, νέοι φόροι.

Οκτώβρης του 2015 και τυχαία στο δρόμο συναντιούνται οι δυο παλιοί αδελφικοί φίλοι. Εξηντάχρονοι πια με πετσοκομμένες τις συντάξεις τους, με τα σπουδαγμένα παιδιά τους άνεργα, κοιτάζονται και πάνε να προσπεράσουν. Κοντοστέκονται και χωρίς να το καταλάβουν πέφτει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Κλαίνε και μένουν έτσι για αρκετή ώρα. Ψιθυρίζει ο Μίμης στ’ αυτί του Παντελή:

-Αδελφέ μου, μήπως κάπου την έχουμε πατήσει κι οι δυο, μήπως έχουμε πιαστεί κορόιδα;

-Ναι αδελφέ μου Μίμη, την έχουμε πατήσει και πιαστήκαμε κορόιδα. Πάμε για ουζάκι να τα πούμε. Να θυμηθούμε τα παιδικά και τα νεανικά μας χρόνια.

-Να ξαναπιάσουμε την φιλία μας ρε Παντέλο από εκεί που την αφήσαμε, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να ξανασμίξουμε...

(ΥΓ. 2019. Ο Μίμης με τον Παντέλο συνεχίζουν να ψηφίζουν τα κόμματά τους με βάση την ευρύτερη πολιτική ιδεολογία τους αλλά χωρίς κανέναν…μα κανέναν πια φανατισμό…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.