Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Τα βήματα μετά την συμφωνία και ο ρόλος του Προέδρου της ΠΓΔΜ


Του Μαρκόπουλου Χ. Θωμά * 
Τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη 100%. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. 
Τα βήματα μετά την ενδεχόμενη συμφωνία των Πρεσπών το ερχόμενο σαββατοκύριακο:

- Συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και επίπεδο πολιτικών αρχηγών - άμεσα και στις 2 χώρες- ίσως και μέσα στα επόμενα 24ωρα.

- Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία, οριακά.

- Η μη υπογραφή της από τον Πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η παραπομπή της στη Βουλή της ΠΓΔΜ, οριακή επίσης η πλειοψηφία Ζάεφ και πάλι.

- Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της π.χ. "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

- Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη π.χ. "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις σχετικές ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας και με τη μέτρια στήριξη της Γερμανίας.

- Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην ''Βόρεια Μακεδονία'' υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

- Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 120+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα ''Severna Makedonija'' στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

- Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

- Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη ''Βόρεια Μακεδονία'' θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε..

Θα γίνουν όλα αυτά; Για να δούμε!

Γιατί ο ΠτΔ της ΠΓΔΜ μπορεί να δυσκολέψει, έως και να ακυρώσει την συμφωνία;

Οι λόγοι είναι 2, ένας πολίτικος και ένας συνταγματικός. Ο πολιτικός λόγος:

Μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές του 2017 το λαικοδεξιό κόμμα του Γκρούεφσκι κέρδισε τις 51 από τις συνολικά 120 έδρες έναντι 49 για την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ, η οποία σημείωσε άνοδο 15 εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Διά πυρός και σιδήρου το κόμμα Ζάεφ έφτιαξε πλειοψηφία και κυβέρνηση μαζί με 10-13 έδρες από τα μικρότερα αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα (4 είναι συνολικά και έχουν περίπου 20 έδρες, αλλά είναι διασπασμένα σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους).

Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ κ. Ιβάνοφ έχει έντονες επαφές με τουλάχιστον 15 εκλεγμένα άτομα από το κόμμα του Γκρούεφσκι, άλλωστε από το κόμμα αυτό προέρχεται και ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα είναι φανατικά κατά της κάθε αλλαγής στο όνομα της ΠΓΔΜ και πλέον έχει ως αρχηγό έναν εξίσου ακραίο κύριο όπως παλαιότερα τον Γκρούεφσκι. Οι αλβανικής καταγωγής βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι διασπασμένοι μεταξύ τους. Εύκολα λοιπόν ο Ιβάνοφ μπορεί να δυσκολέψει τα πλάνα του Ζάεφ που θέλει αρχικά 62-63 ψήφους για να περάσει άνετα την όποια ονοματολογική συνταγματική αλλαγή.

Ο συνταγματικός λόγος και ο πλέον ουσιαστικός:

Το σύνταγμα του 1991 αναθέτει τη νομοθετική εξουσία στο Κοινοβούλιο, που αποτελείται από ένα σώμα, τη Συνέλευση της ΠΓΔΜ. Τα 120 μέλη της εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια. Το κοινοβούλιο ψηφίζει τους νόμους, εκλέγει τα μέλη της κυβέρνησης, ψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό, επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, ορίζει και ανακαλεί τους δικαστές και κηρύσσει πόλεμο κλπ κλπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στα νομοσχέδια, όταν κάνει χρήση του, ο νόμος εισάγεται για δεύτερη φορά στη Συνέλευση και υιοθετείται οριστικά αν πάρει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων, 80κάτι ψήφους δηλ..

Ο κ. Ζάεφ με δυσκολία και οριακά μπορεί να βρει 60κάτι κοινοβουλευτικές ψήφους, τις 80 plus που θα τις βρει;

Ψυχραιμία, εγρήγορση και καλή πληροφόρηση σας προτείνω φίλες/φίλοι.

*Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι Επικοινωνιολόγος, blogger, ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς και στέλεχος του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στην Θεσσαλονίκη. Ζει στο Κιλκίς και αυτό τον καιρό κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.