Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ο Κιλκισιώτης Μηχανικός, Γιώργος Αναστασιάδης ρωτάει. - Η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ απαντάει;

Με τρεις ερωτήσεις του προς την ΔΕ (Διοικούσα Επιτροπή) του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) το μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών Νομού Κιλκίς και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Αναστασιάδης ανέδειξε τα θέματα της εξάπλωσης του δικτύου μέσης πίεσης του φυσικού αερίου στο Κιλκίς, της καθυστέρησης στην προκήρυξη του νέου προγράμματος εξοικονομώ κατ' οίκον καθώς και της εκπαίδευσης των Μηχανικών στα πλαίσια της διά βίου μάθησης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας επαγγελματιών.
Ερωτήσεις προς την ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Θέμα: Φυσικό αέριο στο Κιλκίς

Το δίκτυο μέσης πίεσης του φυσικού αερίου βρίσκεται από ετών εντός του Κιλκίς και εκκρεμεί η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου διανομής, ώστε να φτάσει το φυσικό αέριο και στον οικιακό καταναλωτή. Μέχρι σήμερα, δύο διαγωνισμοί για την ανάδοχο ΕΠΑ (Εταιρία Παροχής Αερίου) που θα κατασκεύαζε και θα διαχειρίζονταν το έργο δεν τελεσφόρησαν.

Με βάση την νέα νομοθεσία (Ν. 4336/2015), η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείριση και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών διανομής αερίου στην εν λόγω περιοχή. Η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, όπως προέβλεπαν οι σχετικές διατάξεις των Ν. 4336/2015 και 4337/2015, έχει συσταθεί την 01/01/2017, ως 100% θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και σαφές
χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του δικτύου κατανάλωσης στο Κιλκίς.
Με γνώμονα το γεγονός ότι το θέμα είναι τεράστιο και αγγίζει χιλιάδες νοικοκυριά, ερωτάται η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ με ποιες ενέργειες σκοπεύει να το αναδείξει, αλλά και να λάβει επίσημη ενημέρωση και δέσμευση από την αρμόδια ΕΔΑ για σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου.

Θέμα: Καθυστερήσεις στην προκήρυξη του προγράμματος εξοικονομώ κατ' οίκον II
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αρχές του τρέχοντος έτους επρόκειτο να γίνει η προκήρυξη του νέου προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ οίκον", μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατασκευών.

Σε μια εποχή που η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για ριζικές ενεργειακές
παρεμβάσεις στα κτίρια είναι εξαιρετικά δύσκολη, προγράμματα όπως το «εξοικονομώ κατ’οίκον» πρέπει να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο βαθμό.

Οι εργασίες για εξοικονόμηση ενέργειας βελτιώνουν τα υφιστάμενα κτίρια με σαφή ενεργειακά και οικονομικά ωφέλη για τους δικαιούχους, αλλά και ταυτόχρονα ενισχύουν την αγορά εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ με ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναδείξει το θέμα, αλλά και να λάβει επίσημη ενημέρωση και δέσμευση από τα αρμόδια υπουργεία για σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του προγράμματος.

Θέμα: Παρακολούθηση και συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί προγράμματα στα πλαίσια της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης (Βασική Δράση 1, Κινητικότητα ατόμων). Τα σχέδια κινητικότητας παρέχουν στους δικαιούχους την δυνατότητα να μετακινούνται σε μια άλλη συμμετέχουσα χώρα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Πολλά Ελληνικά Επιμελητήρια έχουν ήδη υλοποιήσει τέτοιες δράσεις μέσω των προγραμμάτων αυτών. Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την δυνατότητα εκπαίδευσης των μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ μέσω τέτοιων δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.