Ανακοίνωση Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την ενίσχυση της σχέσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς με την τοπική κοινωνία, ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς το νέο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «γράμματα, χαράγματα... σπουδάγματα».
Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με δομή και θεματική σε συνάφεια με την διδακτέα ύλη της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Γυμνασίου, συνδιαμορφώθηκε από το Τμήμα Κλασικών σπουδών του Α.Π.Θ (κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (δρ Νική Οικονομάκη) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς (δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και δρ Μαρία Φαρμάκη)
Η δράση περιλαμβάνει αρχικά ψηφιακή προβολή και συζήτηση με θέμα την γέννηση και κυρίως την εξέλιξη της γραφής στον Ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια με αφορμή αρχαιολογικά ευρήματα όπως ενεπίγραφα ειδώλια, αγάλματα, πήλινα σκεύη, επιτύμβιες στήλες και νομίσματα, αναλύονται η μορφή και η εξέλιξη του ελληνικού αλφαβήτου, το είδος των επιγραφών καθώς και τα υλικά και ο τρόπος γραφής.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με βιωματικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου, τα παιδιά, με οδηγό διάγραμμα της εξέλιξης του ελληνικού αλφαβήτου, δημιουργούν πήλινες πινακίδες πάνω στις οποίες χαράσσουν το όνομα και το πατρώνυμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.