Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Τίμησαν τους νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης της Νέας Σάντας Κιλκίς

Δελτίο τύπου Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίαστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Τους νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης της Νέας Σάντας τίμησαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΚΟΒ Γαλλικού του ΚΚΕ, την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα από τον τόπο που δόθηκε η μάχη, στη Νέα Σάντα. 

Στις 25 Οκτώβρη 1944, το 10ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αφού έδωσε δύο μεγάλες μάχες τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Τερπύλου – Κορονούδας και στην Ευκαρπία, και κατευθυνόμενο προς τη Θεσσαλονίκη, ειδοποιήθηκε για την παρουσία γερμανικής φάλαγγας. Εκεί ο 3ος Λόχος του Τάγματος έδωσε μάχη με τους σχηματισμούς των Γερμανών και των Ελλήνων συνεργατών τους που τους συνόδευαν. 

Οι Γερμανοί βρίσκονταν σε πορεία εγκατάλειψης της χώρας και είχαν σκοπό να φυλάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή για να περάσουν ανενόχλητα τα υπόλοιπα στρατεύματα. Έτσι ο ΕΛΑΣ συνέχισε να μάχεται κατά του κατακτητή μέχρι την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας του προβλήματα στους σχεδιασμούς του και παράλληλα εξέφραζε το διεθνιστικό του καθήκον καθυστερώντας την ενίσχυση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπου οι λαοί των χωρών αυτών με πρωτοστάτη τον κόκκινο στρατό της ΕΣΣΔ ξεκινούσαν μια πορεία τσακίσματος του φασισμού.

Την ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Γαλλικού, Περικλής Χριστοδουλίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης σημείωσε ότι «έχουμε χρέος απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για να μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά τους τιμάμε και δεν το κάνουμε από υποχρέωση. 

Να αγωνιστούμε να φύγει η χώρα μας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να γυρίσουν τα παιδιά μας απ’ το Αφγανιστάν, την Σερβία, το Κόσσοβο και όπου αλλού βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι γίνονται για τη μοιρασιά του πλούτου και όχι για τα συμφέροντα των λαών, οι οποίοι προκαλούν την προσφυγιά και εκτοπίζουν εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο από τις εστίες τους. Να φύγουμε απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και να σταματήσει η κυβέρνηση να δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές.

Ο λαός παλεύοντας για πραγματική ειρήνη, παλεύοντας για τα σύγχρονα δικαιώματά του, και συνεχίζοντας τις ιστορικές αγωνιστικές παραδόσεις του, να βάλει πλώρη για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και μια άλλη κοινωνία όπου κριτήριο της παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το φασισμό και για τη Χρυσή Αυγή, για την οποία είπε ότι «είναι όργανο της αστικής τάξης, είναι όργανο των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου και ο μπαμπούλας του λαϊκού κινήματος. Από αυτούς χρηματοδοτείται και για αυτό καίγεται να τσακίσει τους λιμενεργάτες, φτιάχνοντας δουλεμπορικά γραφεία. Μήπως χτύπησαν ποτέ κανέναν εργοδότη που δεν πληρώνει τους εργαζόμενους; Μήπως πιάσανε κανένα εφοπλιστή που έχει απλήρωτο το πλήρωμα; 

Ή υπερασπίστηκαν συμφέροντα εργαζομένων; Ίσα – ίσα κυνηγάνε εργάτες, μετανάστες, πρόσφυγες, φτωχούς ανθρώπους και κάνουν πλάτες στα αφεντικά τους, αθωώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τους πραγματικούς θύτες, τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων είτε της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είτε των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αθωώνοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αθωώνοντας σε τελική ανάλυση το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, όσο και αν προσπαθούν να δείχνουν ότι είναι αντισυστημικοί. Η ίδια η ιστορία του περασμένου αιώνα έχει αποδείξει ότι ο φασισμός πάει χέρι – χέρι με τους εκμεταλλευτές, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τα κέρδη και τα συμφέροντα των καπιταλιστών.»

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε η απεργία στις 24 Νοέμβρη να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ώστε ο λαός, οι εργαζόμενοι να βγουν ενισχυμένοι από αυτή τη μάχη και πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν για τις επόμενες ταξικές μάχες.

Οι νεκροί της μάχης της Νέας Σάντας Κιλκίς στις 25 Οκτώβρη 1944, όπως αναγράφονται στο μνημείο είναι οι:

Ανδρεάδης Λάζαρος, Γραμματικόπουλος Παναγιώτης, Γρηγοριάδης Βασίλειος, Ιακωβίδης Κωνσταντίνος, Καλομενίδης Ανέστης, Καρολίδης Σωκράτης, Κατρανίδης Σάββας, Παυλίδης Σάββας, Σπυρίδης Ευάγγελος, Στολτίδης Γεώργιος, Τεκτονίδης Γεώργιος, Χασίδης Θεόδωρος, Χαρτοματζίδης Γεώργιος, Γρηγοριάδης Χρήστος, Μωυσιάδης Χρήστος, Χριστοφορίδης Χρήστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.