Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

«Θα σας σφάξω στο σπίτι σας»

Πηγή: Deutsche Welle
Σύμφωνα με βίντεο του Ισλαμικού Κράτους ο ανήλικος Αφγανός δράστης ήθελε να πάρει εκδίκηση από τους «άπιστους» ως «στρατιώτης του Χαλιφάτου». Παρόλα αυτά οι γερμανικές αρχές αμφισβητούν διασυνδέσεις με το ΙΚ.

Οι ανακριτικές αρχές βρίσκονται στη φάση συγκέντρωσης όλων εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην πράξη του 17χρονου Αφγανού. Χθες βράδυ με μαχαίρι και με τσεκούρι τραυμάτισε βαριά 5 άτομα σε περιφερειακό τρένο προς το Βίρτσμπουργκ.

Σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους
Η αστυνομία εκφράζει την υπόθεση ότι ο 17χρονος έδρασε με θρησκευτικά – ισλαμιστικά κίνητρα. «Μια από τις αιτίες αιτία μπορεί να είναι ότι το περασμένο Σάββατο έμαθε ότι ο φίλος του σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Λόταρ Κέλερ από την τοπική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος στο Βίρτσμπουργκ. «Η είδηση φαίνεται να τον επηρέασε, γιατί στη συνέχεια τηλεφωνούσε συνεχώς, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν αυτό το γεγονός που τον ώθησε στην πράξη». 

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας της πόλης του Μπάμπεργκ Έρικ Ολενσλάγκερ επανήλθε στα ευρήματα στο δωμάτιο του δράστη. Πρόκειται για ένα σύμβολο της τζιχατζιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ζωγράφισε ο ίδιος, καθώς και διάφορα κείμενα γραμμένα τα μισά στη γλώσσα των Παστού και τα μισά στα Αραβικά, όπου φαίνεται να αποχαιρετά τον πατέρα του.

Σε ένα άλλο σημείο των κειμένων εκφράζει την ευχή να πάρει εκδίκηση από τους άπιστους και να πάει στον ουρανό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες την ώρα της επίθεσης φώναζε «ο Θεός είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τον Ολενσλάγκερ ο δράστης χτύπησε τους επιβάτες στο σώμα και στο κεφάλι με πρόθεση να τους σκοτώσει. Δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

«Θα σας σφάξω στο σπίτι σας»
Την εκδοχή του ισλαμιστικού υπόβαθρου της πράξης ενισχύσει και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος. Στο βίντεο ο δράστης φέρει το όνομα Μουχαμάντ Ριάντ. Κρατά στο χέρι ένα μαχαίρι και στη γλώσσα των Παστού εξαγγέλλει μια επιχείρηση στη Γερμανία αποκαλώντας τον εαυτό του «στρατιώτη του Χαλιφάτου». 

Συνεχίζει λέγοντας ότι «έχουν περάσει οι εποχές που ερχόσασταν στις χώρες μας, σκοτώνατε τις γυναίκες και τα παιδιά μας χωρίς να λογοδοτείτε. Εάν θέλει ο Θεός, θα γίνετε στόχος επίθεσης σε κάθε δρόμο, σε κάθε χωριό σε κάθε πόλη (…) Μπορείτε να δείτε ότι ζω στη χώρα σας και στο σπίτι σας, εάν θέλει ο Θεός, έχω κάνει το σχέδιό μου στο σπίτι σας και θα σας σφάξω στο σπίτι σας».

Πάντως οι γερμανικές αρχές παρά το βίντεο μέχρι και πριν λίγο δεν επιβεβαίωναν την εκδοχή ότι έδρασε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του. Γνωστοί και φίλοι περιγράφουν τον δράστη ως έναν ήσυχο και ισορροπημένο άτομο πήγαινε στο τζαμί τις γιορτές για να προσευχηθεί, αλλά όχι κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα, ήταν πιστός, αλλά όχι φανατικά. Για τους περισσότερους η πράξη του είναι «ακατάληπτη».

Reuters, FAZ, Spiegel / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου